Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωτοποριακή τεχνολογία από το Πολυτεχνείο Κρήτης – Μεταφορά φαρμάκων με drone

Με μη επανδρωμένο όχημα (drone) που κατασκευάστηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης μπορεί να γίνει με ασφάλεια η μεταφορά ιατρικών δειγμάτων για εξετάσεις, αλλά και φαρμάκων σε δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές! Μάλιστα, για την πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή το Πολυτεχνείο Κρήτης διακρίθηκε στο πλαίσιο των βραβείων για το επιχειρείν στην υγεία με την ονομασία: “Healthcare Business Awards 2016”. Η τελετή απονομής έγινε στο “Divani Apollon” στο Καβούρι. Το Πολυτεχνείο Κρήτης πήρε gold βραβείο στον τομέα e-Health και στην κατηγορία Ψηφιακές εφαρμογές για τη διαχείριση / υποστήριξη μονάδων υγείας για το έργο: “Πρωτότυπο μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα σε Υπηρεσίες Υγείας”. Το μη επανδρωμένο όχημα κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο επ. καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Παναγιώτης Παρτσινέβελος εξήγησε ότι «το αντικείμενο του έργου έχει να κάνει με τον σχεδιασμό, υλοποίηση και προγραμματισμό ενός πρωτότυπου drone, το οποίο μπορεί να μεταφέρει με ακρίβεια και ασφάλεια ιατρικά δείγματα για εξετάσεις και φάρμακα από και προς περιοχές δύσβατες. Το μη επανδρωμένο όχημα μπορεί να πλοηγηθεί χωρίς τη βοήθεια χειριστή, έχοντας δική του “νόηση” και αυτόνομη συμπεριφορά για τη βελτιστοποίηση της αποστολής του. Συνδέεται με αισθητήρες επί πιθανών ασθενών και προσφέρει εξατομικευμένη και άμεση βοήθεια εφόσον χρειαστεί.
Πέραν του γεγονότος ότι τα μη επανδρωμένα συστήματα που χρησιμοποιούμε δεν είναι εμπορικά, αλλά τα κατασκευάζουμε εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο, οι δυνατότητές τους να αντιλαμβάνονται τον χώρο, να συνεννοούνται και συνεργάζονται με άλλα μη επανδρωμένα συστήματα και να καλύπτουν άμεσα τις εκάστοτε νομοθετικές απαιτήσεις ασφάλειας της κάθε περιοχής, αποτελούν καινοτόμες διεργασίες που έχουμε υλοποιήσει εδώ και χρόνια και υιοθετούνται σιγά – σιγά παγκοσμίως.
Η άλλη πάγια πρότασή μας αποτελεί την προσωποποιημένη και εξατομικευμένη παραμετροποίηση των drones για τον κάθε χρήστη όπως ακριβώς συμβαίνει πλέον με τα κινητά μας τηλέφωνα». Κατά τον ευχαριστήριο λόγο του στην εκδήλωση ο επ. καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος ανέφερε: «Η επιστήμη και η τέχνη δεν φοβούνται την οικονομική κρίση. Ταλαιπωρούνται όμως από την πολιτιστική και πνευματική κρίση. Είμαι υπερήφανος που οι φοιτητές και οι συνεργάτες μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταφέρνουν το εξής οξύμωρο: Μέσα από την τεχνολογία προσφέρουν και διδάσκουν πολιτισμό, ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια».
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Επίσης, στην κατηγορία: Νοσοκομεία – Ιδιωτικές Κλινικές και Διαγωνιστικά Κέντρα διακρίθηκε με Bronze βραβείο το Γ.Ν.Χ. “Άγιος Γεώργιος” και το Πολυτεχνείο Κρήτης για τον «σχεδιασμό Πολυαισθητηριακών Θεραπευτικών Περιβαλλόντων» με παρέμβαση στο Νοσοκομείο Χανίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 16/9/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/protoporiakh-texnologia-apo-to-polytechnio-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου