Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ερευνητές... λήψεων, ένα συναρπαστικό χόμπι

Ενα από τα πιο συναρπαστικά χόμπι στον κόσμο των ραδιοφωνικών κυμάτων είναι αυτό των ερευνητών λήψεων! Οπως σημειώνει το ιστολόγιο acroatis, είναι οι άνθρωποι κάθε ηλικίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι, εφοδιασμένοι με ραδιόφωνα, "σαρώνουν" τις μπάντες των fm, των μακρών, των μεσαίων και -κυρίως- των βραχέων κυμάτων, για να "πιάσουν" απομακρυσμένους σταθμούς. Κάποιοι παίρνουν το αυτοκίνητό τους και όπου κι αν πάνε, κάνουν αναζήτηση σταθμών - λήψεων είτε στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, είτε στο φορητό ραδιόφωνό τους.
Συνήθως καταγράφουν τις λήψεις που έχουν πετύχει και "μοιράζονται" το αποτέλεσμα, είτε με την παρέα τους αν έχει τα ίδια ενδιαφέροντα, είτε σε διαδικτυακά φόρουμ για τα ραδιοκύματα, είτε ανεβάζουν βίντεο με τη λήψη που έχουν καταφέρει στο Youtube. Κάποιοι, ειδικά τα παλαιότερα χρόνια, έστελναν αναφορά λήψης στους σταθμούς που είχαν "πιάσει" και οι σταθμοί "απαντούσαν" - επιβεβαίωναν τη λήψη με τη λεγόμενη κάρτα QSL η οποία χρησιμοποιείται και στον ραδιοερασιτεχνισμό.
Οσο, λοιπόν, κι αν έχουμε περάσει στη ψηφιακή εποχή, οι ερευνητές - συλλέκτες λήψεων που μαγεύονται από τον υπέροχο αναλογικό κόσμο των ραδιοκυμάτων, πάντα θα υπάρχουν και θα εξασκούν το όμορφο αυτό χόμπι. Αρκεί να αναφερθεί το γεγονός ότι, ειδικά στα μεσαία τη νύχτα και στα βραχέα σχεδόν όλο το 24ωρο, υπάρχουν ισχυροί σταθμοί οι οποίοι από την κεραία, χωρίς διαδίκτυο, καλώδια, αναμεταδότες ή δορυφόρους, ακούγονται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η δε "Φωνή της Ελλάδας" από την Αττική επί χρόνια συντροφεύει τους ακροατές του εξωτερικού καθώς από τους πομπούς της είναι δυνατή η λήψη της, σε αναλογικό φορητό ραδιοφωνάκι, κάποιες ώρες σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.
Αν κάποιος κάνει αναζήτηση στο Youtube μπορεί να βρει αρκετά βίντεο με λήψεις σταθμών, όπως αυτό που δημοσιεύουμε παρακάτω:

(Αναδημοσίευση από acroatis.blogspot.gr)
Link: http://acroatis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου