Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Παρουσίαση του ποιητή - δοκιμιογράφου Κώστα Κουτσουρέλη στο θέατρο "Κυδωνία"

Η Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη» και ο Μιχάλης Βιρβιδάκης παρουσιάζουν στο θέατρο Κυδωνία την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 9.00 μμ, και μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων "ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, τον ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή Κώστα Κουτσουρέλη.
Στην εκδήλωση στην οποία θα παρευρίσκεται και ο ίδιος ο ποιητής, θα συμμετέχουν η φιλόλογος Λίλα Τρουλινού, η οποία θα παρουσιάσει την προσωπικότητα και το έργο του, η μουσικός Φένια Χρήστου, ερμηνεύοντας δικές της συνθέσεις μελοποιημένων ποιημάτων από τις συλλογές «Αέρας Αύγουστος» και «Ειδύλλια και κωμωδίες», καθώς και ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, ο οποίος θα ερμηνεύσει υπό μορφήν αναλογίου τους δύο δραματικούς μονολόγους του Κώστα Κουτσουρέλη  «Κρέων» και «Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη» με συνοδεία στο πιάνο και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς από τη Φένια Χρήστου. Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρξει μια σύντομη συζήτηση ανάμεσα στον ποιητή και τον Μιχάλη Βιρβιδάκη ενώπιον του κοινού.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ
Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα από γονείς Κισαμίτες. Κατά περιόδους έζησε στα Χανιά, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Δημοσίευσε ​πέντε ποιητικά βιβλία, πολλά δοκίμια και μελέτες, όπως επίσης μεταφράσεις, κυρίως λογοτεχνικές και φιλοσοφικές​ (μ.ά.  έργα των Νοβάλις, Ο. Πας, Ρ. Μ. Ρίλκε, Φρ. Κάφκα, Μ. Βάλζερ, Β. Ζόμπερτ, Κ. Μαρξ και Π. Κονδύλη).
Η πρώτη του σκηνική εργασία ήταν ​το λιμπρέττο της όπερας δωματίου "Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη" που ανέβηκε το​ν​ Μάρτιο του 2013 ​​στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση​ Φίλιππου Τσαλαχούρη​​​. Για τον ίδιο συνθέτη έγραψε το λιμπρέτο της όπερας "Ζαν - Ιωάννα της Λωρραίνης", η πρεμιέρα της οποίας προγραμματίζεται για το 2017. Το Μάρτιο του 2015, παρουσίασε ο ίδιος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον δραματικό μονόλογό του "Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη".
Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ίδρυμα Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. To 2010 εκπροσώπησε την ελληνική ποίηση στις εκδηλώσεις "Ρουρ - Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης" (Ruhr - Kulturhauptstadt Europas 2010). Για την ποίησή του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (2013). Για την εργασία του στους "Ύμνους στη νύχτα" του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει την εξαμηνιαία επιθεώρηση "Νέο Πλανόδιον".
Η ΦΕΝΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ
Η Φένια Χρήστου είναι συνθέτης, performer-vocalist και στιχουργός. Έχει σπουδάσει αντίστιξη, κλασικό πιάνο και τραγούδι, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό και την ελεύθερη τζαζ προσέγγιση μελετώντας διάφορους μουσικούς δρόμους, εποχές και ακούσματα.
Το 2014 κέρδισε το Α' Βραβείο σύνθεσης τραγουδιού από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με το τραγούδι της "Μοίρα μου και πεπρωμένο" σε στίχους, μουσική, ενορχήστρωση και ερμηνεία της ιδίας. To Σεπτέμβριο του 2015 κλήθηκε να συνθέσει και να ερμηνεύσει επί σκηνής μέρος από το ομηρικό έπος "Ιλιάδα" εν όψει του εορτασμού των Ευρωπαϊκών ημερών Πολιτισμού (26 Σεπτεμβρίου 2015 /Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Πρόσφατα ερμήνευσε αρχαιοελληνική μουσική σε συνεργασία με τον συνθέτη Νίκο Ξανθούλη στην επίσημη τελετή διεκδίκησης των Δελφών ως  πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2021.
Η σειρά εκδηλώσεων ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ανιχνεύοντας τα όρια της θεατρικής πράξης) προσφέρει ένα ελεύθερο βήμα στους κατοίκους της πόλης παρουσιάζοντας επί σκηνής πρόσωπα που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην πόλη των Χανίων. Προσκεκλημένοι στη σειρά αυτή των συναντήσεων μπορεί να είναι άνθρωποι του πνεύματος όσο και απλοί πολίτες που θα ήθελαν να διηγηθούν το χρονικό της ζωή τους, μέσα από το πρίσμα του επαγγέλματός τους, και να φωτίσουν με το λόγο τους έστω και μια μικρή πτυχή στην εξελικτική πορεία της πόλης στο σημερινό της πρόσωπο.
Ιστοσελίδα: www.theatro-kydonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου