Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Περιορισμένος αριθμός σπουδαστών φέτος στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Κυδωνία

Περιορισμένο αριθμό σπουδαστών, 6 συνολικά, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πρώτου έτους τα οποία θα αρχίσουν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, θα δεχτεί φέτος, όπως ανακοίνωσε, η Δραματική Σχολή του θεάτρου ΚΥΔΩΝΙΑ, Υψηλαντών 12, Χανιά. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν έγκαιρα με τη σχολή στα τηλέφωνα του θεάτρου 28210 92395 και 6973005570 προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία εισαγωγής τους και το πρόγραμμα μαθημάτων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα:
"Η σχολή αποτελεί τον πρωταρχικό πυρήνα δημιουργικής θεατρικής δουλειάς και έρευνας της Ε.Θ. ΜΝΗΜΗ στα Χανιά. Λειτουργεί από το 1996 μέχρι σήμερα, είναι τριετούς φοιτήσεως, παρέχει συστηματική και ολοκληρωμένη γνώση πάνω στην Τέχνη του ηθοποιού και τυγχάνει ευρείας καλλιτεχνικής αναγνώρισης στο χώρο του θεάτρου. Τον Φεβρουάριο 2003 η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ τιμήθηκε στην Αθήνα με το Βραβείο της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την προσφορά της στην περιφέρεια, διάκριση που κατά κύριο λόγο απηχεί την σοβαρότητα της δουλειάς μέσα στις τάξεις της Δραματικής Σχολής, εφόσον όλοι οι ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μέχρι σήμερα με το Θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ προέρχονται απ’ αυτήν.
Το 2004 η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού απηύθυνε έπαινο στην Ε.Θ. ΜΝΗΜΗ για την παράλληλη λειτουργία θεατρικής σκηνής και δραματικής σχολής".
Επίσης στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι για το θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ είπαν:
Είπαν για το Θέατρο Κυδωνία:
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΤΖΙΡΗ: Μια πολύτιμη πνευματική διέξοδος στα αδιέξοδα της επαρχίας.
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ: Στην επαρχία σήμερα υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογες προσπάθειες όσον αφορά το σύγχρονο θέατρο με πιο χαρακτηριστική αυτή που καταβάλει ο θεατρικός οργανισμός Μνήμη στο θέατρο Κυδωνία. Σε επίπεδο θεατρικής εργασίας και πρωτοβουλίας είναι η πιο οργανωμένη, η πιο αποτελεσματική και ενδιαφέρουσα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Το καμάρι των Χανίων -ίσως το μόνο «θέατρο τέχνης» εκτός κέντρου και συμπρωτεύουσας- θα αποτελούσε σε άλλα κράτη και υπουργεία πολιτισμού μοντέλο καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας της περιφέρειας. Θα συγκέντρωνε κόσμο από την πρωτεύουσα, που θα έσπευδε να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Τι κάνουμε αντ' αυτού;
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, εμψυχωτής και σκηνοθέτης του Θεάτρου Κυδωνία προχωρεί στα τέσσερα αυτά χρόνια πραγματοποιώντας ένα θεατρικό όραμα, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗΣ: Άραγε θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την παράσταση αυτή ως αντάξια και της αθηναϊκής σκηνής; Ασφαλώς και όχι. Ήταν πολύ καλύτερη από τον - ας τον πούμε έτσι - πρωτευουσιάνικο μέσο όρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ: Ευχάριστη έκπληξη ν' ανακαλύπτεις «εκτός των τειχών», στα Χανιά της Κρήτης, ένα θεατράκι 50 θέσεων με τα εχέγγυα του καλού γούστου.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΜΠΟΥΚΙ: Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που ο Μιχάλης και οι ηθοποιοί του δώσανε φωνή και σώμα στη γραφή μου. Συνήθως η γραφή είναι βουβή. Όταν αποκτήσει σώμα και φωνή γίνεται ζωή. Ερμηνείες εξαιρετικές. Μου άρεσε αυτή η δύναμη της φωνής.
ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Άλλο να επιχορηγείς ένα θίασο σαν αυτό του Βιρβιδάκη που διακινδυνεύει κάθε χρόνο προτείνοντας Πεσσόα και Χάντκε (αντί για Ψαθά, όπως συνήθως συμβαίνει) σε μια επαρχιακή πόλη, κι άλλο να επιχορηγείς ακόμα και έξοχες παραστάσεις που όμως στην πρεμιέρα τους μπορούν και μαζεύουν όλη την κοσμική ή καλλιτεχνική Αθήνα. Η επιχορήγηση πρέπει να έχει τα στοιχεία της επιλογής και της ανάγκης, κι όχι της υποχρέωσης και της επαναληπτικότητας...
ΝΟΝΑ ΜΟΛΕΣΚΗ: Όσοι είδαν τη φιλοξενούμενη στον Τεχνοχώρο παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Μνήμη από τα Χανιά, γνώρισαν ένα πολύ (μα πολύ!) ενδιαφέρον θεατρικό κείμενο του Πέτερ Χάντκε, το «Υπόγειο Μπλουζ», και έναν πολύ (μα πολύ!) καλό ηθοποιό, τον Μιχάλη Βιρβιδάκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ: Τα Χανιά οφείλουν να τιμούν παρόμοιες προσπάθειες που κρατούν άσβεστη την προσφορά τους στον πολιτισμό της Κρήτης και της χώρας.
ΑΡΙΣΤΕΑ ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ: Η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη είναι μια ομάδα με μόνιμη παρουσία και ποιοτική θεατρική προσφορά σε μια σχεδόν «ακριτική» περιφέρεια, στα Χανιά της Κρήτης.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ: Ήρθα με φοβερό τρακ. Φεύγω ενθουσιασμένος. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης ήταν συγκλονιστικοί. Ένα νεκρό κείμενο μίλησε. Ευχαριστώ από καρδιάς.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για λίγες μέρες και στο Θέατρο Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής είχαμε την τύχη να δούμε στην Αθήνα μια παραγωγή του χανιώτικου θιάσου Μνήμη του Μιχάλη Βιρβιδάκη, μια σκηνική «μίμησιν» των αγορεύσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου