Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Δέκα χρόνια χωρίς τον Γιώργο Φαλελάκη: Ενας ποιητής της ελευθερίας

Η πόρτα έκλεισε
έκλεισε κι έναν άνθρωπο
στη μοναξιά του
Το ρολόι χτυπά
και τα τικ-τακ του
ακαθόριστα, αδιάφορα
να μετράν τη ζωή του
Μία φωτογραφία του γάμου
με χαμόγελα
αξίας ενός κλικ και μόνο
Δύο κούκλες πλαστικές
πέντε κάδρα με εργόχειρο
τ’ ανθοδοχείο,
με τα κυκλάμινα
και τα κρινάκια
άοσμα πλέον και μαραμένα
Ο περίγυρος ενός ανθρώπου, που ο ύπνος του αρνιέται
πεισματικά τα δώρα του
Η αγωνία ενός ανθρώπου
που γαντζώνεται
στα τελευταία στιχάκια
μιας εξομολόγησής του.

Γιώργος Φαλελάκης
27 Ιούνη ’87

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο ενός ποιητή της ελευθερίας, του Γιώργου Φαλελάκη, στη μνήμη του οποίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση το βράδυ της Κυριακής στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.

Ο Γιώργος Φαλελάκης ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος λογοτέχνης, γεμάτος αγάπη, ευαισθησία και συναισθήματα αλληλεγγύης.
Δεν είχε πάψει ούτε στιγμή να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων και κάθε ανθρώπου που είχε ανάγκη. Για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, ανισότητες και διακρίσεις.
Στη ποιητική συλλογή: “Ατέρμονη Ροή” (1996) έγραφε:
«Εχω φυλακή, αρχίζω να κρυώνω, εκεί που η μόνωση μπαίνει στην απομόνωσή μου, λευκά κελιά, λευκά φώτα, απονιά. Χρόνια κουβαλώ την ψυχοπάθειά μου, τη χαρίζω στους γιατρούς. Εγώ κρατώ τα αστέρια, που τρεμοσβήνουν στις αισθήσεις μου και το φεγγάρι, να σέρνεται σ’ ανώγεια του μυαλού μου, κορμί, ψυχή και μοναξιά. Οποιος αντέξει».
Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι θα είναι σημαντικό να γίνει επανέκδοση των ποιημάτων του. Μίλησαν μεταξύ άλλων ο κοινωνιολόγος πανεπιστημιακός Μανόλης Τζανάκης, ο εκπρόσωπος του “Στεκιού” Δήμος Λιβογιάννης, ο ψυχίατρος, Αντώνης Λιοδάκης, ο διευθυντής της Ο.Α.Κ. Κ. Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλακωνάκης, ο διευθυντής του Γυμνασίου Κολυμπαρίου, Στέλιος Παπαδάκης, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου, η ψυχολόγος Ελένη Τάκη, κ.ά.
Παράλληλα, έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Τζανάκη   “Μία μαρτυρία ζωής” που είναι βασισμένο στη ζωή του Γιώργου. Επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Παΐζη “Χλωμό φεγγάρι” και ακούστηκε μουσική απ’ τη δουλειά του Ευθύμη Παρά “Άνοιξα μια πόρτα στο όραμα…” σε ποίηση του Γιώργου Φαλελάκη.
Ο Ευθύμης Παράς είχε διαβάσει τα ποιήματα του Γιώργου Φαλελάκη, τα οποία “άγγιξαν” τη ψυχή του και στη συνέχεια μελοποίησε αρκετά απ’ αυτά.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Ραβδούχα, ο Δήμος Πλατανιά, η Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου και το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/9/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/deka-chronia-choris-ton-giorgo-falelaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου