Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Κράτος φόρων...

Το κρατος υπάρχει για να βρίσκεται κοντά στον πολίτη ή για να τον απομυζεί συστηματικά; Το ερώτημα αυτό είναι ρητορικό, θα πει κάποιος.
Μονο που στη μνημονιακή Ελλάδα το κράτος υπάρχει μόνο για να… εισπράττει, όχι για να ανταποδίδει.
Δεν ειναι μόνον ο ΦΠΑ 24% στα πάντα; Δεν είναι μόνον ο εξαντλητικός φόρος εισοδήματος που οδηγεί σε κατάρρευση τα νοικοκυριά. Ούτε είναι μόνον ο ΕΝΦΙΑ που προκαλεί πονοκέφαλο.
Τωρα, ετοιμάζονται και ρυθμίσεις για τα ακίνητα που θα υποχρεώσουν τον πολίτη να βάλει, πάλι, βαθιά το χέρι σε μια… άδεια, πια, τσέπη. oπως έγραψε χθες η “Καθημερινή” σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο ανέρχονται οι επιβαρύνσεις που θα πρέπει να υποστούν πλέον υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους, χωρίς μάλιστα στο παραπάνω ποσό να υπολογίζονται οι φόροι που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα.
Συμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό προκύπτει από την προσθήκη τριών επιπλέον εγγράφων και πιστοποιητικών που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο, ιδίως δε εκείνο που αποτελεί αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, καθώς με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον “Ελεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, εισάγονται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου (η οποία θα πρέπει να εκδοθεί από όλους τους κατόχους ακινήτων ανεξαιρέτως εντός πέντε ετών), το πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας και η βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ)».
Αυτα σε ό,τι αφορά τα ακίνητα. Αλλά ας πάμε και στο δικαίωμα στην εργασία. Ποιο δικαίωμα, ευλόγως θα διερωτηθεί κάποιος. Εδώ, η ανεργία κάνει… πάρτι, οι νέοι χωρίς δουλειά δεν είναι λίγοι ενώ οι εργαζόμενοι έχουν πια σε μεγάλο βαθμό μισθούς που δεν φτάνουν καλά – καλά για την πληρωμή λογαριασμών των κρατικών – δημόσιων υπηρεσιών.
Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικότητα, καλόν θα ήταν οι κυβερνώντες αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αλλάξουν ρότα αντί να επιδίδονται σε ανούσιες αλληλοκατηγορίες και να αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες τους. Οι δε κυβερνώντες που τελευταία συνηθίζουν τις… επιθέσεις σε ΜΜΕ, στην πράξη πως εννοούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα και τους κατοίκους της;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 14/9/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kratos-foron/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου