Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

Συσκέψεις στα Χανιά με Γερμανό περιφερειάρχη για τουρισμό – πρωτογενή τομέα

Πιο ασφαλή προορισμό θεωρούν οι Γερμανοί την Ελλάδα, όπως επισήμανε χθες από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Calw της νότιας Γερμανίας, Helmut Riegger.
Ο Γερμανός περιφερειάρχης ο οποίος έφτασε προχθές στα Χανιά, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, κα Sophie Schumann, Υπεύθυνη Οικονομικής Ανάπτυξης, και κ. Andreas Knörle, Υπεύθυνος Εσωτερικής Οργάνωσης, Μεταφορών και Οικονομικών, συμμετείχε χθες σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Αλλωστε, όπως ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο κ. Riegger πραγματοποιεί την τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή μας, έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, του Δημάρχου Πλατανιά και του Δημάρχου Χανίων οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχη επίσκεψη πέρυσι στο Calw. Μετά από προβολή ενημερωτικού βίντεο για τον τόπο μας, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι «αυτές οι επισκέψεις, πέραν της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των λαών, πρέπει να είναι αποτελεσματικές όσον αφορά στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας καθημερινής απευθείας γραμμής από τη Στουτγάρδη στα Χανιά, όπως και την ανάγκη ανταλλαγής προϊόντων και δημιουργίας πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δυο περιοχών, μέσω της αμοιβαίας τους συμμετοχής σε εκθέσεις και ανάλογες διοργανώσεις. Όσον αφορά στη δημιουργία μονάδων στους τομείς της ενέργειας και της επεξεργασίας απορριμμάτων, για τους οποίους ο Γερμανός Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Hans Joachim Fuchtel, είχε κάνει πρόσφατα ιδιαίτερη αναφορά, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι είναι στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις σχετικές αποφάσεις οι τοπικές αυτοδιοικήσεις».
Για τον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μαν. Γιαννούλης, επισημαίνοντας ότι οι Γερμανοί τουρίστες ήταν οι πρώτοι επισκέπτες στα Χανιά. Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί η άφιξη τουριστών από τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, τα Χανιά ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό. Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε στις άψογες σχέσεις μεταξύ των ξενοδόχων και των Γερμανών tour operators. Επεσήμανε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν απευθείας πτήσεις στα Χανιά, και ο νομός μας είναι τόπος με αμέτρητες προοπτικές σε όλους τους τομείς – τη γαστρονομία, την φυσική ομορφιά, τις παραλίες, τον πολιτισμό.
Η ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Στην αύξηση των πτήσεων και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, αναφέρθηκε η Αερολιμενάρχης Χανίων, Μαρία Λαμπαθάκη, η οποία τόνισε ότι η επέκταση του αεροδρομίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου, θα προσφέρει δυνατότητες για περισσότερες πτήσεις και για εκμετάλλευση κατά την χαμηλή σαιζόν. Το αεροδρόμιο Χανίων, το οποίο είναι και ένα από τα ασφαλέστερα, όπως υπογράμμισε η κα Λαμπαθάκη, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερους τουρίστες.
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ, Χρήστος Μυλωνάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έντονη σύνδεση μεταξύ του τουριστικού προϊόντος και της τοπικής παραγωγής στο Calw, το οποίο επισκέφτηκε επίσης πέρυσι, συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων και διάρκεια της τουριστικής περιόδου, και ότι όλοι οι παραβρισκόμενοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια, μετά από το καλωσόρισμα του δημάρχου Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, η συζήτηση στράφηκε στην ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, και υπογραμμίστηκε η σημασία παροχής άλλων δυνατοτήτων αναψυχής και πόλων έλξης στους τουρίστες, πέραν του ήλιου και της θάλασσας, που θα αφήνουν εμπειρίες στους επισκέπτες.
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Παίρνοντας τον λόγο τελευταίος, ο Περιφερειάρχης του Calw, όπως επισημαίνει η Π.Ε. Χανίων στην ανακοίνωσή της, υπογράμμισε ότι η φιλοξενία «που παρείχε προς τους τοπικούς άρχοντές μας πέρυσι ήταν δική του ευχαρίστηση και δήλωσε ότι πλέον νιώθει φίλος με όλους τους. Ιδιαίτερη ικανοποίηση ένιωσε δε με το γεγονός ότι, παρά την κρίση, οι Έλληνες φαίνεται να κοιτάνε μπροστά, δηλώνοντας σχετικά ότι η εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, και ότι αναπτύσσεται πλέον η άποψη της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Οι Γερμανοί θεωρούν τους Έλληνες φίλους τους, δήλωσε ο Γερμανός Περιφερειάρχης, και θέλουν να προσφέρουν με την τεχνογνωσία τους και με όποιον άλλον τρόπο μπορούν σε όποιον τομέα μπορούν. Όπως τόνισε ο κ. Riegger, με τα τρομοκρατικά γεγονότα τον τελευταίο χρόνο, η προσοχή των Γερμανών έχει στραφεί από την οικονομική κρίση, στην κρίση της ασφάλειας, η οποία ξεκίνησε με το μεταναστευτικό ρεύμα των προσφύγων, που είχε ως αποτέλεσμα να φιλοξενεί σήμερα η Γερμανία 1.200.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων 3.000 φιλοξενούνται στο Calw. Η κρίση αυτή αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού οι Γερμανοί νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια στη χώρα, δήλωσε ο Γερμανός Περιφερειάρχης, γεγονός που φαίνεται και στη δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία προς στην Τουρκία, κατά 60 % σε σχέση με πέρυσι».
Ο κ. Riegger συνέχισε λέγοντας ότι «τα Χανιά μπορούν να προσφέρουν τα πάντα, έχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και ότι οι Γερμανοί θέλουν να επισκέπτονται το νησί. Σ’αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι το θέμα της απευθείας γραμμής πρέπει σαφώς να μελετηθεί σοβαρά, και ότι η επέκταση του αεροδρομίου ήταν κίνηση πολύ σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση». Ο Γερμανός Περιφερειάρχης δήλωσε την προθυμία του «να στηρίξει την ανταλλαγή προϊόντων και την αμοιβαία συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί μόνο να επηρεάσει τους επιχειρηματίες, οι οποίοι παραμένουν τα κύρια κέντρα λήψης εμπορικών αποφάσεων».
Ο Γερμανός Περιφερειάρχης μετέφερε επίσης, εκ μέρους του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Hans Joachim Fuchtel, ότι «πριν από δύο μήνες ιδρύθηκε γερμανική τράπεζα στη Θεσσαλονίκη και ότι πρόθεσή του είναι να ιδρυθεί παράρτημα και στα Χανιά, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν θετικά στη Θεσσαλονίκη. Γεγονός ελπιδοφόρο για τη χώρα μας, αφού οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα πολύ αδύναμες να στηρίξουν και να ενισχύσουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Υπουργός δήλωσε επίσης πρόθυμος να στηρίξει οποιοδήποτε ερευνητικό σχέδιο και σχετική πρόταση σε οποιονδήποτε τομέα από την Ελλάδα, προς επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης «εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις απόψεις αυτές και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συζήτησης του Υφυπουργού Εργασίας και Εντεταλμένου της Γερμανικής Κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία, κ. Fuchtel, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τα Χανιά το προσεχές διάστημα».
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Στο μεταξύ, η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, καθώς και η προώθηση του πρωτογενούς τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε χθες ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, με τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας του Calw της νότιας Γερμανίας, Helmut Riegger.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Χανίων,
«κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, παρουσία της επιτίμου Προξένου της Ο.Δ. Γερμανίας, Αργυρώς Γαναδάκη, και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Βαρβάρας Περράκη, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες ως ευρωπαϊκοί λαοί και ως σύμμαχες χώρες έχουν κοινό μέλλον, γι΄ αυτό και θα πρέπει να διαφυλάξουν με κάθε δυνατό τρόπο το πολύτιμο οικοδόμημα, που προέκυψε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Υπάρχουν πεδία, στα οποία μπορούμε ν΄ αναπτύξουμε συνεργασία, όπως η προώθηση των προϊόντων των Χανίων, ο πολύ σημαντικός τομέας του τουρισμού, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δώσουμε και στον τομέα του πολιτισμού, που αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή μιας χώρας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Βάμβουκας.
Από την πλευρά του ο κ. Riegger γνωστοποίησε ότι έχει βρεθεί ήδη τρεις φορές στον τόπο μας, προκειμένου να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση ο Γερμανός Περιφερειάρχης πρότεινε την ανταλλαγή επισκέψεων σε διάφορες εκθέσεις προβολής τοπικών προϊόντων.
Παράλληλα, ο κ. Riegger πρότεινε στον Δήμαρχο Χανίων να εξεταστεί μεταξύ των δύο πλευρών το ενδεχόμενο αδελφοποίησης των Χανίων με πόλη της Περιφέρειας Calw.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
(Χανιώτικα νέα web - 4/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/siskepsis-sta-chania-me-germano-periferiarchi-gia-tourismo-protogeni-tomea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου