Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Ανελέητη λιτότητα

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2015 που δόθηκαν  προ ημερών στη δημοσιότητα καθώς τα προβλήματα από την ανελέητη λιτότητα δεν έχουν τέλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, «πάνω από ένας στους τέσσερις νέους, ηλικίας 20-24 ετών στην Ελλάδα (26,1%), δεν έχει απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ε.Ε., μετά την Ιταλία (31,1%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (24%), η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%)».
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι όσο συνεχίζονται οι αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας θα διαιωνίζεται ενώ η ελληνική οικονομία παραμένει, όπως όλα δείχνουν, σε ύφεση. Είναι προφανές ότι ουσιαστική λύση δεν θα δώσουν ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις, ούτε οι οικονομικές πολιτικές που εφάρμοζαν οι προηγούμενοι και εφαρμόζουν και οι τωρινοί κυβερνώντες. Είναι πολιτικές που δεν έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, ούτε την Παιδεία και την πρόνοια, αλλά την ικανοποίηση των δανειστών και τους δείκτες των… αόρατων αγορών. Είναι πολιτικές που βλάπτουν όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτός, όμως, ο φαύλος κύκλος της κρίσης την οποία πληρώνουν αυτοί που δεν την προκάλεσαν, πρέπει κάποτε να σταματήσει. Αυτή η σκληρή λιτότητα που αδειάζει τις τσέπες των πολιτών πρέπει να λάβει τέλος μέσα από τη ριζική αλλαγή οικονομικών πολιτικών και προτεραιοτήτων. Για να διασωθεί η κοινωνική συνοχή, μα και η ίδια η χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/aneleiti-litotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου