Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

Ο ξενοδόχος λογάριασε... χωρίς το κράτος που τον άφησε στη... μοίρα του

Στη μοίρα του έχει αφήσει η Πολιτεία τον ξενοδόχο στην παραλία της Νέας Χώρας ο οποίος απειλείται με οικονομική καταστροφή αφού δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση για την φιλοξενία – σίτιση μεταναστών (από τον Απρίλιο του 2014) ενώ τα χρέη του συσσωρεύονται!
Πρόσφατα, μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης του Υπουργείου και των αρμοδίων Υπηρεσιών, απαντώντας ότι «το Υπουργείο δεν έδωσε εντολή να μείνουν οι πρόσφυγες στο ξενοδοχείο»!
Ετσι, ο παραλογισμός συνεχίζεται σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ξενοδόχου Μανώλη Βολικάκη, ο οποίος έχει φτάσει σε απόγνωση.
Ο κ. Βολικάκης δέχτηκε, μετά από πρόταση της Περιφέρειας, τον Απρίλιο του 2014 να φιλοξενήσει 155 Σύρους πρόσφυγες (που είχαν ναυαγήσει ανοιχτά των Χανίων), με πλήρη σίτιση για τρεις έως πέντε μέρες.
Οι πέντε ημέρες έγιναν… μήνες και οι μήνες χρόνια, χωρίς ο ίδιος να λάβει -μέχρι σήμερα- καμία αποζημίωση από την πολιτεία.
Το ξενοδοχείο δεν λειτούργησε ούτε το 2015 καθώς αρκετοί μετανάστες παρέμειναν σε αυτό ενώ κάποιοι παραμένουν ακόμα και σήμερα.
Σε όλο αυτό το διάστημα, από τον Απρίλιο του 2014 έως τώρα, τα χρέη του ξενοδόχου έχουν αυξηθεί δραματικά καθώς το κράτος όχι μόνον δεν του έχει δώσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση αλλά εξακολουθεί κανονικά να του στέλνει λογαριασμούς (Εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κ.λπ.)!
Ο ξενοδόχος έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές και στους βουλευτές χωρίς να έχει δοθεί μέχρι σήμερα λύση. Ακόμα και στους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο και Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή έστειλε, στις 6-10-2015, επιστολή, χωρίς να πάρει ουσιαστική απάντηση.
«Εμείς έχουμε στην ουσία καταστραφεί οικονομικά. Καλύψαμε για 200 περίπου μέρες ύπνο και πλήρη διατροφή για 145 άτομα και στη συνέχεια τη φιλοξενία για τους εναπομείναντες πρόσφυγες», σημειώνει μεταξύ άλλων στις επιστολές του.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Το θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή.
Στις 24 Νοεμβρίου 2015 ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης ενημέρωσε με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών ότι μοναδική εμπλοκή της Περιφέρειας υπήρχε ο συντονισμός των υπηρεσιών πρώτης αποδοχής και η αποδοχή της προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στο ξενοδοχείο, πάντα μετά από συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, «έως ότου οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προωθηθούν σε κέντρα υποδοχής στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού και πάντως όχι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάτων ημερών, ως μας είχε ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, αφού και το κονδύλι που θα εγκρινόταν σε μεταγενέστερο στάδιο το ίδιο διάστημα θα κάλυπτε».
Ακόμα ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι «ως Περιφέρεια Κρήτης δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε ευθύνες που δεν μας ανήκουν, ιδιαίτερα όταν το επίσημο Κράτος κωφεύει επιδεικτικά στις διαρκείς εκκλήσεις μας. Αντιλαμβανόμαστε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κατανοούμε το οικονομικό αδιέξοδο του ξενοδόχου, η νομοθεσία είναι πέρα για πέρα σαφής στον καθορισμό και καταμερισμό των αρμοδιοτήτων και δεν χωρεί επί τούτου ουδεμία αμφισβήτηση ή αμφισημία».
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η τελευταία απάντηση δόθηκε στις 18 Απριλίου 2016 από την αν. υπουργό Εσωτερικών, Θεανώ Φωτίου, η οποία απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών Χανίων, Βάλιας Βαγιωνάκη και Μαν. Μπαλωμενάκη, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι Σύροι φιλοξενούμενοι που εξακολουθούν να διαμένουν στο κατάλυμα των Χανίων «παρά την ενημέρωση που είχαν λάβει ως προς το δικαίωμά τους για υποβολή αιτήματος στην υπηρεσία ασύλου και την προσωρινή φιλοξενία τους σε δομές στέγασης στην Αθήνα, ήταν αρνητικοί ως προς το ενδεχόμενο αυτό» και σημειώνει ότι το υπουργείο «ουδέποτε έδωσε εντολή να τοποθετηθούν οι Σύροι στο εν λόγω τουριστικό κατάλυμα»!
Στο μεταξύ, ο ξενοδόχος σημειώνει ότι «όχι μόνο χάσαμε την τουριστική περίοδο του έτους 2014 και του έτους 2015, ήδη χάσαμε και την παρούσα τουριστική περίοδο του έτους 2016, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε πελάτες μας σε συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία ενώ αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε κρατήσεις πελατών μας». Επιπλέον «πιεζόμαστε αφόρητα από τις οφειλές προς εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΧ κ.λπ., οφειλές που λόγω της κατάστασης δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε, ενώ ακόμη και σήμερα η πολιτεία, λόγω των αργών ρυθμών των Δημοσίων Υπηρεσιών, δεν μας έχει καταβάλει την παραμικρή αμοιβή».
Επιπλέον ο κ. Βολικάκης σημειώνει, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ότι «είμαστε στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της αδιαφορίας του κράτους» ενώ εκφράζει την πικρία του για την απάθεια των βουλευτών Χανίων, οι οποίοι, όπως μας λέει, προεκλογικά τού εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους και τώρα είναι… άφαντοι.
(Χανιώτικα νέα - 4/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/o-xenodochos-logariase-choris-to-kratos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου