Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Στη φθορά του χρόνου

Στη φθορά του χρόνου έχουν παραδοθεί από την πολιτεία δημόσια κτήρια και στα Χανιά. Η γραφειοκρατία, η έλλειψη πόρων, αλλά και ουσιαστικού ενδιαφέροντος, καθυστερεί τραγικά τις διαδικασίες για την αξιοποίησή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτήριο του παλιού ΙΚΑ σε κεντρικό σημείο της πόλης. Αλλο παράδειγμα τα κτήρια, αλλά και η έκταση του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων στη Σούδα.
Δεν είναι όμως μόνο τα κτήρια. Είναι και τα μνημεία, η αποκατάσταση των οποίων καθυστερεί αδικαιολόγητα. Παράδειγμα εν προκειμένω οι σκαλωσιές στο Ρολόι του Δημοτικού Κήπου που τείνουν να γίνουν μόνιμες. Αλλο παράδειγμα τα Νεώρια στο παλιό λιμάνι. Κάποτε ήταν και αυτά κέντρο πολιτισμού με εκθέσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες. Εδώ και χρόνια παραμένουν ερμητικά… κλειστά.
Με άλλα λόγια, το Δημόσιο έχει στη διάθεσή του κτήρια και μνημεία που αντί άμεσα να τα αποκαταστήσει και, όποια χρειάζεται, να τα αναδείξει, τα αφήνει στη μοίρα τους. Σε άλλες πόλεις, όπως π.χ. στη Ρώμη, δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος αρχαιολογικού – ιστορικού ενδιαφέροντος που να μην τον έχουν αναδείξει όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες τους.
Εδώ, δυστυχώς, είμαστε, θα έλεγε κανείς, άξιοι της… τύχης μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 9/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/sti-fthora-tou-chronou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου