Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Η Ροτόντα στην Επισκοπή Κολυμπαρίου

Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ετησίως είναι ο παλαιοχριστιανικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κολυμπαρίου.
Πρόκειται για το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο στην Κρήτη. Μάλιστα, είναι η μοναδική περίπτωση στην Κρήτη μνημείου που  στέκεται ολόκληρο σήμερα όπως τότε που κτίσθηκε το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ.
Σε αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου 2014 στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρώην προϊστάμενος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης χαρακτήρισε το μοναδικό αυτό μνημείο ως εγχειρίδιο βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης.
Χάρη στις προσπάθειες της Αρχαιολογίας και των ανθρώπων του χωριού ο ναός διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι επισκέψιμος.
Ομως, υπάρχουν προβλήματα που θα έπρεπε να αποκατασταθούν. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η Αρχαιολογία να τοποθετήσει μια καλαίσθητη ενημερωτική πινακίδα στον αύλειο χώρο του ναού προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να πληροφορηθεί την ιστορία του ναού και να κατανοήσει τη σπουδαιότητά του.
Επίσης, θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε το μνημείο -το οποίο, όπως μαθαίνουμε, βασίζεται μόνο στον εθελοντισμό των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής- να μένει ανοιχτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να το δουν και να το θαυμάσουν.
Είναι λυπηρό να έχουμε τόσο σημαντικά μνημεία και να μην τα έχουμε αναδείξει στο έπακρον!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-rotonta-stin-episkopi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου