Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ζητούν Αποκόρωνας και Σφακιά

Τη δημιουργία παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Γυμνάσιο Βρυσών Αποκορώνου ζητούν οι δήμαρχοι Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Σφακίων Γιάννης Ζερβός με επιστολές τους προς τον Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης Π. Παπαγεωργίου.
Μάλιστα, οι δύο Δήμαρχοι επισημαίνουν ότι από το 2014 έχουν υποβάλλει το συγκεκριμένο αίτημα το οποίο «πρέπει να γίνει αποδεκτό δεδομένου ότι στην περιοχή μας, όπως και στην περιοχή του όμορου δήμου Σφακίων, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ παράρτημα ΣΔΕ».
Εξηγούν ότι «οι δύο αυτοί Δήμοι (Αποκορώνου και Σφακίων) αποτελούν σχεδόν το 50% της έκτασης του Νομού Χανίων εφόσον κεντρικά είναι ο μητροπολιτικός Δήμος Χανίων, όπου λειτουργεί ΣΔΕ και δυτικά αυτού βρίσκονται οι δήμοι Πλατανιά, Κισάμου και Κανδάνου – Σελίνου, όπου επίσης κι εκεί επί σειρά ετών λειτουργεί παράρτημα ΣΔΕ, οπότε καλύπτεται ολόκληρη εκείνη η περιοχή».
Επισημαίνουν ότι «με έγγραφα που έχουμε λάβει από τα γυμνάσια του Δήμου μας, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταγραφεί 91 διαρροές μαθητών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και από το γυμνάσιο Σφακίων με είκοσι εφτά (27) μαθητές να μην έχουν αποφοιτήσει τα τελευταία 15 χρόνια».
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «οι Δήμοι Αποκορώνου και Σφακίων όπου εντοπίζεται μεγάλη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) – ως κύρια ενασχόληση των κατοίκων – και παράλληλα υπάρχει μεγάλος αριθμός αποχώρησης παιδιών από την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Με την πρόοδο των χρόνων όμως και με την ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει με ολοένα και περισσότερο κόσμο να ζητάει την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης – κατάρτισης του, προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στην τοπική αγορά εργασίας.
Η αναγκαία αυτή διαδικασία θα συνδεθεί και θα ολοκληρωθεί με την λειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ Αποκορώνου, στο οποίο λειτουργούν τμήματα που οδηγούν στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση (Αρχιμάγειρας Chef, Τυροκομία – Γαλακτοκομία, Διοίκηση Επιχ/σεων στον τομέα του τουρισμού) που αρκετός κόσμος εκφράζει ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορεί να εγγραφεί εφόσον δεν έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
Ακόμα οι δύο δήμαρχοι εκφράζουν την άποψη ότι «τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα πρέπει να μην έχουν μόνιμη βάση αλλά ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε επίπεδο Νομού να μεταφέρονται προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες για πρόσβαση στη μόρφωση.
Είναι αδιανόητο με τη μορφή της μονιμότητας να λειτουργούν ΣΔΕ με ελάχιστο ή ανύπαρκτο αριθμό εκπαιδευομένων και άλλες περιοχές να αποκλείονται παντελώς από τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ήτοι δηλαδή δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας προς τη μόρφωση».
Καταλήγοντας ζητούν να γίνει δεκτό το αίτημά τους «προκειμένου να λειτουργήσει Παράρτημα Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Βρυσών, εξυπηρετώντας τους δικαιούχους κατοίκους Αποκορώνου και Σφακίων, εφόσον και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων προτίθεται θετικά να συνεργασθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 1/8/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/scholio-defteris-efkerias-zitoun-apokoronas-ke-sfakia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου