Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Στης ακρίβειας τον καιρό…

Το παράδοξο που δεν φαίνεται να έχει τέλος στην Ελλάδα της κρίσης, είναι η ακρίβεια! Οσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, κατά τα τελευταία χρόνια που οι πολίτες έχουν υποστεί τραγικές μειώσεις στα εισοδήματά τους, οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν υψηλές. Και όχι μόνο σ΄αυτά. Ακόμα και σε δημόσια αγαθά, τα τιμολόγια είναι ακριβά. Αρκεί να δούμε τις αναλύσεις των λογαριασμών νερού και ΔΕΗ για να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι δεν… πάει καλά.
Η ακρίβεια “κατοικεί” παντού. Οι τεχνοκράτες της τρόικας και των μνημονίων σκέφτονται πως θα αυξήσουν τα έσοδα, όχι πώς θα απαλλάξουν τον κόσμο από τα οικονομικά βάρη που του έχουν φορτώσει, χωρίς να έχει ευθύνη. Ετσι, σχεδιάζονται τώρα νέες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα πλήξουν εργαζόμενους αλλά και  μικρομεσαίους επιχειρηματίες, χωρίς να δίνουν απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Για το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εν τω μεταξύ, δεν γίνεται καν λόγος, αν και θα έδινε οικονομική ανάσα σε ανθρώπους χωρίς κανένα εισόδημα.
Οσο, όμως, αυξάνονται οι νεόπτωχοι και οι άποροι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη του 2015, το σύνθημα “ο άνθρωπος πάνω απ’ το χρήμα” θα γίνεται  πιο επίκαιρο από ποτέ.
Οσο θα συνεχίζονται οι αδιέξοδες οικονομικές πολιτικές, που επιβάλλουν οι δανειστές, θα σπέρνονται άνεμοι που είναι εύκολο να μετατραπούν σε θύελλες από τους εξαθλιωμένους αυτού του κόσμου, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουν όσοι βλέπουν μόνον τους “οικονομικούς δείκτες” και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 30/9/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stis-akrivias-ton-kero/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου