Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Δημόσια κτήρια χωρίς άδεια!

Πίσω από την είδηση για το -προσωρινό όπως φαίνεται- κλείσιμο του εστιατορίου στο Τ.Ε.Ι., κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα. Η είδηση αναφέρει ότι το εστιατόριο έκλεισε γιατί μετά από έλεγχο της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, διαπιστώθηκε ότι το κτήριο του Τ.Ε.Ι. δεν διέθετε άδεια οικοδομική, υγειονομικού ενδιαφέροντος και πυρασφάλειας. Η άλλη… είδηση είναι ότι ένα ακόμη δημόσιο κτήριο λειτουργούσε εγκαταστάσεις χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν δεν είναι λίγα:
• Τόσα χρόνια πώς λειτουργούσε ελεύθερα; Η αρμόδια Υπηρεσία είχε κάνει έλεγχο;
• Τι παράδειγμα δίνει το κράτος στους πολίτες, όταν, στην ουσία, επιτρέπει στον δημόσιο χώρο όπως είναι ο χώρος ενός Τ.Ε.Ι., τη λειτουργία εγκαταστάσεων και κτήρια άνευ άδειας.
• Οι υπηρεσίες περίμεναν να έρθουν οι σπουδαστές για να κλείσουν το εστιατόριο; Και τι θα γίνει με τόσα παιδιά που στερούνται σίτισης; Ποιος θα τους καλύψει τα έξοδα του φαγητού; Επείγει, λοιπόν, να επισπευθεί η διαδικασία και σήμερα κι όλας να λειτουργήσει το εστιατόριο.
• Στις 7 Οκτωβρίου 2014 δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα νέα” (http://www.haniotika-nea.gr/dimotika-ktiria-choris-adia/) ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαριδάκη σύμφωνα με το οποίο, «αγώνα δρόμου, για την τακτοποίηση πάνω από 200 δημοτικών κτηρίων που δεν έχουν οικοδομική άδεια, μεταξύ των οποίων το Δημαρχείο Χανίων, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, παλιά κοινοτικά καταστήματα κ.ά., δίνει ο Δήμος Χανίων προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου 4178 του 2013 που εκπνέει στις 6 Φεβρουαρίου». Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ «μέχρι το 1994 για τα δημόσια κτήρια δεν απαιτούνταν η έκδοση οικοδομικής άδειας, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να υπάρχουν στον Δήμο Χανίων περισσότερα από 200 δημοτικά κτήρια που στερούνται οικοδομικής άδειας».
Τι έγινε έκτοτε; Νομιμοποιήθηκαν αυτά τα κτήρια; Η παρατηρείται ακόμη το παράδοξο, δεκάδες δημόσια κτήρια να μην διαθέτουν άδεια!
(Χανιώτικα νέα - 12/9/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/dimosia-ktiria-choris-adia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου