Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Καινοτόμες προτάσεις φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης προκρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό

Στον τελικό του 8ου Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Εnnovation 2015, προκρίθηκαν δύο προτάσεις από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οπως ανακοινώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, η μία πρόταση προέρχεται από την ομάδα Δαίδαλος και αφορά ένα καινοτόμο ιπτάμενο σύστημα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους Γιάννη Μανδουραράκη, Θάνο Παράσχο, Μάριο Ανδρεόπουλο & Αντώνη Ιγγλεζάκη.
Η δεύτερη πρόταση είναι της διδακτορικής φοιτήτριας Άννας Καραγιάννη, και σχετίζεται άμεσα με την έρευνά της στο Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το οποίο διευθύνει ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Παρθένιος. Αφορά τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας σε εταιρείες.
ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Η πρόταση Deadalus αφορά: «Iπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών, είναι αφορά μια ιπτάμενη πλατφόρμα που δραστηριοποιείται σε χαμηλό υψόμετρο αποτελούμενη από συμβατικά υλικά και μέρη που είναι εμπορικά διαθέσιμα στον μέσο καταναλωτή, ικανή να πετύχει διάρκεια πτήσης δεκάδων ωρών για μια τυπική εφαρμογή που είναι τάξης μεγέθους μεγαλύτερης από τις εναλλακτικές διαθέσιμες εμπορικά λύσεις και ανοχής με διατήρηση της αυτονομίας της σε ριπές ανέμων (πολλών λεπτών) έως τέσσερα μποφόρ μέγιστο».
ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ
ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, «η πρόταση Eco-Motivate αφορά στον σχεδιασμό μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που απευθύνεται σε εταιρείες με στόχο τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, μέσω της εφαρμογής, έχουν την ευκαιρία να βλέπουν πόσο ενέργεια καταναλώνουν καθημερινά και πόση ενέργεια μπορούν να εξοικονομήσουν με μικρές αλλαγές στις συνήθειες τους, όπως για παράδειγμα το σβήσιμο όλων των ηλεκτρονικών συσκευών στο τέλος της ημέρας, τη μείωση της χρήσης του κλιματιστικού, ή τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έναντι του αυτοκινήτου. Ανάλογα με το ποσοστό της εξοικονόμησης που θα επιτυγχάνει κάθε εργαζόμενος, θα μπορεί να συγκεντρώνει πόντους, τους οποίους θα εξαργυρώνει, κερδίζοντας διάφορα προνόμια και παροχές από την εταιρεία».
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, «οι διακρίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 124 ομάδες από 45 ΑΕΙ/ ΤΕΙ της Ελλάδος/ Κύπρου και του εξωτερικού και μόνο οι 20 προκρίθηκαν στον τελικό. Φέτος, οι ομάδες που θα διακριθούν στον τελικό του διαγωνισμού θα λάβουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα, ενώ ανοίγουν πολλαπλές άλλες ευκαιρίες για να λάβετε υποστήριξη.
Η σημαντικότερη θετική αλλαγή προς την κατεύθυνση αυτή είναι ότι φέτος όλες οι ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού, μεταξύ των οποίων και οι ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης, εντάσσονται στην πρώτη φάση υποδοχής ομάδων στο Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin), τη νέα θερμοκοιτίδα (incubation center) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://acein.aueb.gr/). Στο πλαίσιο του ACEin, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας των ομάδεων στις εγκαταστάσεις του κέντρου και με βάση την πρόοδό να λαμβάνουν σταδιακά σημαντικές δωρεάν υπηρεσίες, όπως γραφιστική υποστήριξη, νομική υποστήριξη, υποστήριξη σε λογιστικά/ οικονομικά θέματα κλπ.
Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 θα διεξαχθεί ο Τελικός του διαγωνισμού. Στην τελική φάση οι ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν στην επιτροπή βραβείων το επιχειρηματικό τους πλάνο. Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετέχουν επενδυτές, εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από τον χώρο του Επιχειρείν και τον κλάδο των νέων τεχνολογιών».
Το Εnnovation είναι διεθνής διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας και νέας επιχειρηματικότητας. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για όγδοη χρονιά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University-IHU), που υποστηρίζει το διαγωνισμό στη Βόρειο Ελλάδα και τις Βαλκανικές Χώρες, και το University of Nicosia, που υποστηρίζει το διαγωνισμό στην Κύπρο.
(Χανιώτικα νέα web - 21/9/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kenotomes-protasis-fititon-tou-politechniou-kritis-prokrithikan-se-diethni-diagonismo/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου