Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Το σχολείο του μέλλοντος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τις γνωστές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και με αρκετά σχολικά κτήρια να χρειάζονται επισκευές. Ηδη, ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσε την υλοποίηση εργασιών, κόστους 245.000 ευρώ, για συντήρηση και επισκευές σε 17 σχολικά συγκροτήματα, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η μεγάλη είδηση, φυσικά, θα ήταν ή θα είναι όταν θα υπάρξει σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις. Χωρίς να χρειάζονται προσλήψεις αφού θα έχουν καλυφθεί τα κενά. Και χωρίς να χρειάζονται επισκευές αφού θα έχουν επουλωθεί οι… πληγές στα σχολικά κτήρια.
Η ακόμα μεγαλύτερη είδηση θα είναι όταν το εκπαιδευτικό σύστημα θα διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να οδηγεί τον μαθητή στο να αγαπήσει το σχολείο και τη μετάδοση της γνώσης. Οταν, επιτέλους, θα συντελεστεί μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ουσιαστική που δεν θα ανατραπεί από τους επόμενους και τους μεθεπόμενους αλλά αντίθετα θα ενισχύεται και θα προσαρμόζεται στον σύγχρονο κόσμο.
Για ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, ανοιχτό, ελεύθερο που θα ευνοεί την κριτική σκέψη και θα πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα, τις ανησυχίες και την αμφιβολία.
Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά απαιτούνται τομές.
Στα Χανιά, χάρη σε εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς, σχολεία παρουσιάζουν συχνά σημαντικές επιτυχίες. Τελευταία, πέντε Χανιώτες μαθητές βραβεύτηκαν για έργα τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επίσης, σχολεία των Χανίων έχουν, κατά καιρούς, διακριθεί σε διαγωνισμούς μαθητικών ταινιών αλλά και για εργασίες μαθητών σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τα δικαιώματα. Εκπαιδευτικοί δίνουν πραγματικά την “ψυχή τους”, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να στηρίξουν τα παιδιά, τα σχολεία τους και την ίδια τη δουλειά τους. Ετσι, ανοίγουν δρόμους για το δημόσιο σχολείο του μέλλοντος το οποίο εφόσον εννοηθεί ως το “σπίτι” των μαθητών θα το αγαπήσουν ολοένα και περισσότερα παιδιά. Το υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός και οι υφυπουργοί που θα προκύψουν από τη μελλοντική κυβέρνηση, χωρίς μηδενισμούς και ισοπεδώσεις, θα κοιτάξουν την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να αρχίσουμε να μιλάμε όχι απλά για ένα εκπαιδευτικό σύστημα αλλά για Παιδεία στην πολύπαθη χώρα μας;
(Χανιώτικα νέα - 19/9/2015)
link: http://www.haniotika-nea.gr/to-scholio-tou-mellontos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου