Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ιπτάμενος... ερευνητής από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ενα προηγμένο ιπτάμενο σύστημα συλλογής πληροφοριών, με την ονομασία “Δαίδαλος”, ικανό ακόμα και για μετρήσεις του υπεδάφους από τον… αέρα (!), αναπτύχθηκε από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και προκρίθηκε στον 8ο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (Ennovation 2015).
Παράλληλα, στον ίδιο διαγωνισμό προκρίθηκε η πρόταση διδακτορικής φοιτήτριας για σύστημα ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας σε εταιρείες.
ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Η ιπτάμενη πλατφόρμα προέρχεται από την ομάδα “Δαίδαλος”, η οποία αποτελείται από τους Γιάννη Μανδουραράκη, Θάνο Παράσχο, Μάριο Ανδρεόπουλο & Αντώνη Ιγγλεζάκη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα που θυμίζει τα γνωστά drones, αλλά η χρησιμότητά του εστιάζεται σε έρευνες – αναλύσεις του υπεδάφους. Μπορεί, όμως, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, να χρησιμοποιηθεί για ανίχνευση – εντοπισμό πυρκαγιών και για άλλες χρήσεις πολιτικής προστασίας.
Οπως ανακοινώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, η πρόταση Daedalus αφορά: «Iπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών, αφορά μια ιπτάμενη πλατφόρμα που δραστηριοποιείται σε χαμηλό υψόμετρο αποτελούμενη από συμβατικά υλικά και μέρη που είναι εμπορικά διαθέσιμα στον μέσο καταναλωτή, ικανή να πετύχει διάρκεια πτήσης δεκάδων ωρών για μια τυπική εφαρμογή που είναι τάξης μεγέθους μεγαλύτερης από τις εναλλακτικές διαθέσιμες εμπορικά λύσεις και ανοχής με διατήρηση της αυτονομίας της σε ριπές ανέμων (πολλών λεπτών) έως τέσσερα Μποφόρ μέγιστο».
Οπως σημειώνει ο Θάνος Παράσχος, «ο “Δαίδαλος” είναι μια ιπτάμενη πλατφόρμα χαμηλού υψομέτρου και χαμηλού κόστους, με δυνατότητα κίνησης μέσω τηλεχειρισμού ή αυτόματου πιλότου. Ο χρόνος πτήσης του ορίζεται σε αρκετές ώρες, ενώ δύναται να φέρει ωφέλιμο φορτίο επιλεγμένο από το χρήστη και τη φύση της εφαρμογής.
Για παράδειγμα, η πλατφόρμα αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη σε από αέρα έρευνες για πετρέλαιο ή πολύτιμα ορυκτά παίρνοντας μετρήσεις με ειδικό βαρυτομετρικό εξοπλισμό.
Η πλατφόρμα ίπταται με τη βοήθεια ενός ειδικού μπαλονιού που περιέχει ήλιο (He), το οποίο έχει στόχο να προσφέρει την απαραίτητη άνωση, ώστε να ισορροπεί στο επιλεγμένο από την εφαρμογή ύψος.
Με αυτόν το τρόπο καταναλώνεται η ελάχιστη δυνατή ενέργεια από τους προωθητικούς μηχανισμούς που φέρει.
Στόχος είναι η κατανάλωση ενέργειας μόνο εφόσον ο “Δαίδαλος” προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του, λόγω ανέμων εκτροπής ή εφόσον χρειάζεται να κινηθεί για να αλλάξει εκούσια θέση διαφορετική από τη φορά του ανέμου, ώστε τελικά να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή αυτονομία της πλατφόρμας και ο μεγαλύτερος δυνατός χρόνος αξιοποίησής της εν πτήσει».
Ο Γιάννης Μανδουραράκης συμπληρώνει ότι «η έρευνά μας έχει δείξει πως γενικά υπάρχει ενδιαφέρον για εφαρμογές στον αέρα, τόσο από την ερευνητική κοινότητα, όσο και από τον εμπορικό κόσμο. Οι τέσσερις κύριοι τομείς ενδιαφέροντος είναι η οπτική επίβλεψη, η διεξαγωγή μετρήσεων, οι προωθητικές δράσεις (διαφήμιση) και η μεταγωγή δεδομένων. Είμαστε σε φάση αναζήτησης επενδυτή ώστε να μπορέσουμε να διαθέτουμε προϊόν και υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από τους πελάτες με σύντομη εκπαίδευση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους επιστημονικούς υπεύθυνους της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης».
ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ
Η δεύτερη πρόταση είναι της διδακτορικής φοιτήτριας Άννας Καραγιάννη και σχετίζεται άμεσα με την έρευνά της στο Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το οποίο διευθύνει ο επίκουρος καθηγητής Παναγιώτης Παρθένιος. Αφορά τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας σε εταιρείες.
Σύμφωνα  με την ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, «η πρόταση Eco-Motivate αφορά στον σχεδιασμό μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που απευθύνεται σε εταιρείες με στόχο τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, μέσω της εφαρμογής, έχουν την ευκαιρία να βλέπουν πόση ενέργεια καταναλώνουν καθημερινά και πόση ενέργεια μπορούν να εξοικονομήσουν με μικρές αλλαγές στις συνήθειές τους, όπως για παράδειγμα το σβήσιμο όλων των ηλεκτρονικών συσκευών στο τέλος της ημέρας, τη μείωση της χρήσης του κλιματιστικού ή τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έναντι του αυτοκινήτου. Ανάλογα με το ποσοστό της εξοικονόμησης που θα επιτυγχάνει κάθε εργαζόμενος, θα μπορεί να συγκεντρώνει πόντους, τους οποίους θα εξαργυρώνει, κερδίζοντας διάφορα προνόμια και παροχές από την εταιρεία».
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, «οι διακρίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 124 ομάδες από 45 Α.Ε.Ι. / Τ.Ε.Ι. της Ελλάδος / Κύπρου και του εξωτερικού και μόνο οι 20 προκρίθηκαν στον τελικό».
Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο τελικός του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώνεται για όγδοη χρονιά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University-IHU), που υποστηρίζει τον διαγωνισμό στη Βόρειο Ελλάδα και τις Βαλκανικές Χώρες και το University of Nicosia, που υποστηρίζει τον διαγωνισμό στην Κύπρο.
(Χανιώτικα νέα - 22/9/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/iptamenos-erevnitis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου