Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πρόεδρος διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO η Μαρία Βλαζάκη

Τη Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη (εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) επέλεξε ομόφωνα για πρόεδρό της η Διακυβερνητική Επικουρική Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών στο πλαίσιο της τρίτης Συνόδου της.
Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «είναι προφανές ότι η ανάληψη της προεδρίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής από την Ελλάδα, πέραν του ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία της χώρας μας, σηματοδοτεί και μία πρόκληση για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της Επιτροπής, υπό Ελληνική πλέον Προεδρία, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας της καταστροφής από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες σημαντικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη και της συναφούς παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών προερχομένων από τις χώρες αυτές στο παράνομο εμπόριο τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό η δραστηριοποίησή της υπό Ελληνική Προεδρία Επιτροπής στο πλαίσιο της εφαρμογής της Απόφασης 2199 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και ειδικότερα των παραγράφων 15 – 17 της Απόφασης αυτής αναμένεται να είναι καθοριστική».
Η Διακυβερνητική Επικουρική Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO του 1970, για τη δημιουργία της οποίας η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει, αποτελεί τον κύριο μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της εν λόγω διεθνούς Σύμβασης η οποία, αν και ετέθη διεθνώς σε ισχύ το 1972, θεωρείται ότι αποκρυσταλλώνει αρχές του διεθνούς εθιμικού δικαίου ως προς την αποτροπή και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών καθώς και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.
«Η ελληνική επιτυχία αποτελεί επιστέγασμα της αναγνώρισης της δραστηριοποίησης της χώρας μας στην πάταξη του φαινομένου της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας και, αφ’ ετέρου, της σημαντικής συνεισφοράς της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην UNESCO, της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
(Χανιώτικα νέα - ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/proedros-diakivernitikis-epitropis-tis-unesco-i-maria-vlazaki/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου