Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

"Ταξίδι" στον κόσμο της τυπογραφίας για τον Γιώργο Χατζηνάσιο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Είχε μόλις μιάμιση μέρα στα Χανιά. Και όμως ο Γιώργος Χατζηνάσιος στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του επισκέφθηκε το Σάββατο που μας πέρασε το μοναδικό στη χώρα Μουσείο Τυπογραφίας. «Δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο».
Δεν έχω δει πουθενά κάτι παρόμοιο», είπε μετά τη δίωρη ξενάγησή του στους χώρους του Μουσείου. «Είναι μια μοναδική δουλειά, ένα εξαιρετικό Μουσείο που όλοι πρέπει να επισκεφθούν».
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, με τους τραγουδιστές που τον πλαισίωσαν στο “ρεσιτάλ”, τον Νίκο Kαρακαλπάκη, τη Μαίρη Στεφανακίδη, αλλά και τους Μάκη Δελαπόρτα, τη Ζαχαρένια Σημανδηράκη και τον ιδιοκτήτη του καφέ “Κήπος” Βασίλη Σταθάκη ήρθαν στο Μουσείο Τυπογραφίας και έκαναν ένα ταξίδι περίπου 5 αιώνων στην τέχνη του ξεχασμένου αυτονόητου: Την τέχνη της μαζικής αναπαραγωγής γραπτού κείμενου και εικόνας, την τέχνη που έφερε βιβλία και κάθε είδους έντυπα στα χέρια των πολλών.
Καλλιτέχνης από τη φύση του, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, απόλαυσε τη “βόλτα” στην ιστορία της Τυπογραφίας, τύπωσε σε αυθεντικό τυπογραφικό πιεστήριο του 19ου αιώνα και στάθηκε αρκετά λεπτά σε κάθε ένα από τα μηχανήματα. Μάλιστα, θυμήθηκε πως φτιάχνοντας τη μουσική για το soundrack κάποιας από τις δεκάδες ταινίες που “έντυσε” με ήχους, είχε επισκεφθεί τυπογραφικά πιεστήρια στην Αθήνα για να “αντιγράψει” τα ρυθμικά τους “χτυπήματα”.
«Θυμάμαι έπρεπε να φτιάξω μουσική για μία ελληνική ταινία -δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή το όνομά της- έχω κάνει άλλωστε πολλές μουσικές επενδύσεις, δεν τις θυμάμαι πάντα όλες -λέει χαμογελώντας- και αποφάσισα να κάνω κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα μπορεί και τα παγκόσμια… Οι συγγενείς της Μαρίας, της γυναίκας μου, είχαν ένα τυπογραφείο και πήγα εκεί “έγραψα” σε μπομπίνες τους ήχους απ’ τα μηχανήματα και πάνω σε αυτούς τους ήχους, έγραψα τη μουσική για την ταινία. Ηταν απίθανη δουλειά και απίθανη έμπνευση. Τα τυπογραφικά μηχανήματα έχουν το καθένα τον δικό τους μοναδικό ήχο. Αν ο ήχος αυτός μετουσιωθεί σε μουσική, το αποτέλεσμα είναι πολύ ιδιαίτερο», είπε.
Αρκετή ώρα στάθηκε και στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας, την “ιστορία της γραφής” και έμεινε έκθαμβος τόσο από τις πληροφορίες, όσο και από το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης. Φεύγοντας δεν παρέλειψε να γράψει και στο βιβλίο επισκεπτών, ένα πολύ συγκινητικό σημείωμα για την επίσκεψή του. «Όλη η ιστορία της τυπογραφίας μέσα σε ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον, ένα έργο που δοξάζει το παρελθόν και υπόσχεται το μέλλον για τους χιλιάδες επισκέπτες που θα το χαρούν», έγραψε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Χατζηνάσιος.
(Χανιώτικα νέα - 2/12/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/taxidi-stin-istoria-tis-tipografias/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου