Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Εργα άρδευσης με αξιοποίηση φραγμάτων ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων

Εργα για αντιμετώπιση του σημαντικού ελλείμματος αρδευτικού νερού στην ευρύτερη περιοχή Αγιά – Πλατανιάς – Κολυμπάρι – Κίσαμος, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρη Κουκουλόπουλο. Ο κ. Βουλγαράκης τονίζει την ανάγκη αξιοποίησης του φράγματος Βαλσαμιώτη και υλοποίησης των μελετηθέντων Φραγμάτων επί του ποταμού Ταυρωνίτη, όπως και της Λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας. Ωστόσο, όπως εξηγεί για την αξιοποίηση του φράγματος Βαλσαμιώτη απαιτείται η ένταξη του έργου του αγωγού στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η ένταξή του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης του Σ.Ε.Σ. 2014-2020 επειδή έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει στην επιστολή του, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό, ότι κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο και τη σύσκεψη που ακολούθησε την 25-11-2014 και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του (εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”, 25-11-2014), υποσχέθηκε ότι αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα τρία μεγάλα έργα της Κρήτης: Η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού που περιμένει το Ρέθυμνο και η Μεσσαρά και τα έργα Λιθίνες Λασιθίου και Ταυρωνίτη Χανίων.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Στο σημείο αυτό, ο κ. Βουλγαράκης εξηγεί, απευθυνόμενος στον υπουργό, ότι για τα έργα του ποταμού Ταυρωνίτη Χανίων για τα οποία αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχει ήδη στείλει σχετικό έγγραφο προς τον υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων Γ. Κουρασμάνη, με αιτήματα τα οποία «αναφέρονται στην ανάγκη άμεσης κάλυψης του σημαντικού ελλείμματος διαθέσιμων υδατικών πόρων που παρατηρείται στα αρδευτικά δίκτυα που κατασκεύασε και λειτουργεί επιτυχώς ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. (νυν Ο.Α.Κ. Α.Ε.) στην ενδοχώρα της περιοχής Αγιά – Πλατανιά – Κολυμπάρι – Κίσσαμος. Το έλλειμμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί τα φράγματα του ποταμού Ταυρωνίτη που προβλέπονται στο από το έτος 1978 εγκεκριμένο “Γενικό Σχέδιο Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού Δυτ. Κρήτης” (Μελετητές Π. Παυλάκης, Τετρακτύς κ.ά.)». Επιπλέον ο κ. Βουλγαράκης σημείωνει ότι τα απαιτούμενα προς υλοποίηση υδραυλικά έργα για κάλυψη του σημαντικού αρδευτικού υδατικού ελλείμματος στην ενδοχώρα της παραπάνω περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αναφέρονται αναλυτικά σε σχετικό έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Κουρασμάνη και είναι περιληπτικά τα επόμενα: • Φράγμα Βαλσαμιώτη και Αγωγός ND 600 mm μήκους 6.700 m μεταφοράς του νερού στη Δεξαμενή 2.Δ3 Πατελαρίου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «το φράγμα έχει κατασκευασθεί, η χωρητικότητά του είναι 5 εκατομ. m3 και ο ετήσιος απολήψιμος όγκος νερού είναι επίσης 5 εκατομ. m3.
Η πλήρωση του φράγματος με νερό έχει αρχίσει πλην όμως για την αξιοποίησή του απαιτείται η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού μέχρι τη δεξαμενή 2.Δ3 Πατελαρίου από την οποία θα ενισχύεται με νερό ο δυτικός κύριος αγωγός μέχρι Κολυμπάρι ο οποίος θα τροφοδοτεί δεξαμενές και κατασκευασμένα αρδευτικά δίκτυα έκτασης 42.000 στρεμ. Ηδη ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. εκπονεί την Οριστική Μελέτη του ως άνω αγωγού ενώ έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών του όρων. Επισημαίνεται ότι το “Ενιαίο Εργο Φράγμα Βαλσαμιώτη – Αγωγός Μεταφοράς Νερού” έχει ήδη περιληφθεί στον τελικό “Κατάλογο Προγραμματιζόμενων Εργων” ο οποίος συνοδεύει το υπό έγκριση “Προσχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (GR 13) που είναι προϋπόθεση για την ένταξή του σε Επιχειρησιακά Προγράμματα για την υλοποίησή του. Τούτο έγινε έπειτα από το με ΑΠ 122246 / 01-10-2014 έγγραφό μας προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ με το οποίο ζητήσαμε όπως τα δύο αναγραφόμενα έργα στον “Κατάλογο” – Ιουλίου 2014 “Φράγμα Βαλσαμιώτη” και “Αγωγός διασύνδεσης φράγματος με το αντλιοστάσιο Πατελαρίου” ενοποιηθούν σε ένα έργο με τίτλο “Φράγμα Βαλσαμιώτη και Αγωγός μεταφοράς του νερού στην κεντρική δεξαμενή Πατελαρίου για την ενίσχυση με νερό των αρδευτικών δικτύων 42.000 στρεμ. στην περιοχή Αγιά – Πλατανιάς – Κολυμπάρι”.
Είχαμε συντάξει και με το ίδιο έγγραφό μας αποστείλαμε τόσο την αξιολόγηση του φράγματος Βαλσαμιώτη κατά τη διαδικασία του άρθρου 4, παράγρ. 7 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, η οποία παρά το γεγονός ότι ζητείτο στους διαδοχικούς “Καταλόγους Προγραμ. Εργων κ.λπ.” δεν είχε μέχρι τότε αποσταλεί, όσο και τη νέα περιγραφή του αγωγού με τις ορθές διαστάσεις του». Καταλήγοντας ο κ. Βουλγαράκης εξηγεί στον αναπληρωτή υπουργό ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης θα αποστείλει το ταχύτερο την Οριστική Μελέτη του Αγωγού Φράγμα Βαλσαμιώτη – Δεξαμενή 2.Δ3 Πατελαρίου μαζί με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών του όρων και «θα ζητήσει την ένταξη του έργου του αγωγού στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου σας, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η ένταξή του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης του Σ.Ε.Σ. 2014-2020 επειδή τούτο έχει πολύ μικρό προϋπολογισμό. Ετσι μόνο θα καταστεί δυνατή η κατασκευή του αγωγού από το Φράγμα Βαλσαμιώτη στη δεξαμενή 2.Δ3 Πατελαρίου και επομένως θα αξιοποιηθεί το σε λειτουργία Φράγμα Βαλσαμιώτη».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 3/12/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/erga-ardefsis-axiopiisi-fragmaton/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου