Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

"Οχι" σε περιορισμούς στις δωρεάν μετακινήσεις μαθητών λένε γονείς από το Κολυμπάρι

“Οχι” στον περιορισμό του δικαιώματος της δωρεάν μετακίνησης μαθητών, λένε με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Κολυμπαρίου.
Οπως σημειώνουν, «οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όλης της χώρας έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια σκληρές μάχες για να εξασφαλίσουν τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από τη κατοικία τους προς το σχολείο και την επιστροφή τους. Και εκεί που φαινόταν ότι όλα έβαιναν καλώς, μας ήρθε νέο φρούτο αρχές Σεπτεμβρίου με τον περιορισμό του δικαιώματος της δωρεάν μετακίνησης, ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση του προορισμού των μαθητών».
«Δηλαδή», εξηγούν, «όσοι μαθητές διαμένουν σε απόσταση κάτω των 4 χιλιομέτρων από τα λύκεια και 3 χιλιομέτρων από τα γυμνάσια, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το 50% των ναύλων. Αυτό που η διαφορά του ενός χιλιομέτρου για τα παιδιά των Γυμνασίων υποδηλώνει είναι το εξής: οι ιθύνοντες που θέσπισαν το νομοθέτημα σκέφτηκαν ότι οι μαθητές, με την επιβάρυνση του 50% του κομίστρου, θα πάψουν να μετακινούνται με τα υπεραστικά μέσα μεταφοράς και θα μετακινούνται πεζοπορώντας, οπότε μπορεί να γίνει η έκπτωση του ενός χιλιομέτρου στους μικρότερους και πιο αδύναμους μαθητές των γυμνασίων, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να τους ευχαριστούμε επί πλέον θερμά. Δεν σκέφτηκαν όμως κάτω από ποιες συνθήκες βαδίζουν οι μαθητές στα πεζοδρόμια των επαρχιακών δημοτικών δρόμων, ιδιαιτέρως τους χειμερινούς μήνες με τις εργολαβικές κακοτεχνίες και παραλήψεις, ακόμα και από κάθε λογής περιθωριακά άτομα».
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Κολυμπαρίου τονίζουν ότι «για τον ιθύνοντα νου αυτής της τροπολογίας, τα παιδιά των διπλανών χωριών της σχολικής μονάδας ή θα πρέπει να έρχονται με τα πόδια όπως γινόταν την εποχή των παππούδων μας, ή να τα φέρει ο γονιός με δικό του μέσον αργοπορώντας έτσι στη δική του δουλειά, ή να πληρώσει ναύλα, έστω και μειωμένα, από το είδη τσεκουρωμένο εισόδημα του, ή, και αυτό είναι το χειρότερο, να στείλει το παιδί του σε ένα πιο απομακρυσμένο σχολείο ώστε να ικανοποιεί τους όρους του ανόητου διατάγματος που μας επιβάλλει ο υπουργός μας. Η μετακίνηση αυτή μπορεί να κάνει κακό σε πολλά επαρχιακά σχολεία αδειάζοντάς τα από ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών τους που θα κατευθυνθεί προς τα αστικά κέντρα. Μήπως από την άλλη όλα είναι προσχεδιασμένα για μια μαθητική αστυφιλία που θα λύσει έως και το ακανθώδες πρόβλημα των συγχωνεύσεων;».
Για τους προαναφερόμενους λόγους, οι Σύλλογοι ζητούν «την κατάργηση του διατάγματος, την ίση μεταχείριση όλων των μαθητών και των μαθητριών καθώς και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα τους στη δωρεάν μετακίνηση».
Την ανακοίνωση υπογράφουν εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου Κολυμπαρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λυκείου Αναστάσιος Μπαντάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γυμνασίου Κωνσταντίνος Γομπάκης.
(Χανιώτικα νέα web - 17/12/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ochi-se-periorismous-stis-metakinisis-mathites-lene-gonis-apo-kolimpari/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου