Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Παραχώρηση Νεωρίων υπό προϋποθέσεις

Υπό προϋποθέσεις το υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να ανανεώσει την παραχώρηση των Νεωρίων στον Δήμο Χανίων. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα σε ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ Κυριάκου Βιρβιδάκη. Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όχι μόνο για την παραχώρηση του μνημείου αλλά και για την αποκατάστασή του. Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού εξαπολύει βολές κατά του Δήμου Χανίων για μη τήρηση όρων και η δημοτική Αρχή αναφέρει ότι «τα προηγούμενα χρόνια, χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, ώστε να αποκατασταθούν τα Νεώρια και να αποκτήσουν χρήσεις πολύτιμες για τα Χανιά».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 1995 «εγκρίθηκε η παραχώρηση των ενετικών Νεωρίων της παλιάς πόλης Χανίων στον οικείο Δήμο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, με την προϋπόθεση ότι “θα εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης και χρήσης του μνημείου, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο ΚΑΣ εντός τριών χρόνων…”». Ο υπουργός προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι «δεν τηρήθηκαν οι όροι της προαναφερόμενης απόφασης, το 2009 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η ανανέωση της παραχώρησης χρήσης του συγκροτήματος των επτά Νεωρίων στο Δήμο Χανίων για πέντε ακόμα έτη, με την επιβολή συγκεκριμένων όρων, όπως: η σύνταξη μελέτης χρήσεων από τον Δήμο Χανίων, η συμβολή του στην εκπόνηση της στατικής και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, καθώς και η εξασφάλιση χώρων για τη μετεγκατάσταση εργαστηρίων και αποθηκών των τότε Εφορειών Αρχαιοτήτων, 28ης ΕΒΑ και ΚΕ’ ΕΠΚΑ, οι οποίες χρησιμοποιούσαν τρία από τα Νεώρια ως εργαστήρια συντήρησης και αποθήκη». Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Πολιτισμού, «στις 24.8.2014, έληξε η προαναφερθείσα παραχώρηση χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι όροι από το Δήμο Χανίων.
Αντιθέτως από πλευράς 28ης ΕΒΑ (πλέον Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων) βρίσκεται σε τελικό στάδιο η αρχιτεκτονική μελέτη του μνημείου, σύμφωνα με τον όρο 2 της Απόφασης του 2009». Καταλήγοντας ο κ. Τασούλας σημειώνει ότι «μετά από τα παραπάνω και σε συνέχεια των προτάσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών, το ΥΠ.ΠΟ.Α. δεν θα είχε αντίρρηση για την ανανέωση της παραχώρησης χρήσης, με την εξής “αναγκαία” προϋπόθεση: Να υποβληθεί επίσημο αίτημα από τον Δήμο Χανίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, που θα το παραπέμψει αρμοδίως στο ΥΠ.ΠΟ.Α. για έγκριση και το οποίο θα περιλαμβάνει: α) συγκεκριμένες προτάσεις για χώρους μετεγκατάστασης των προαναφερόμενων βοηθητικών χώρων της Εφορείας και β) σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των στατικών και Η/Μ μελετών καθώς και προσδιορισμό των φορέων υλοποίησης και του τρόπου χρηματοδότησής του».
Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στο μεταξύ, ο Δήμος Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «η ανανέωση παραχώρησης των Νεωρίων από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Χανίων αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή. Γι’ αυτό και από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες». Επίσης, τονίζει ότι «η πρώτη παραχώρηση των Νεωρίων από το Υπουργείο Πολιτισμού προς τον Δήμο Χανίων πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1995 και προέβλεπε συγκεκριμένους όρους, με σημαντικότερους την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών αποκατάστασης και χρήσης του μνημείου. Δεκαεννέα χρόνια μετά, οι όροι αυτοί, αν και ισχύουν ακόμα, δεν έχουν εκπληρωθεί». Τέλος, στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Χανίων τονίζει: «Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, ώστε να αποκατασταθούν τα Νεώρια και να αποκτήσουν χρήσεις πολύτιμες για τα Χανιά. Πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής δεν είναι μόνο να διεκδικήσει τα Νεώρια αλλά και να αναζητήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου το συγκρότημα των επτά Ενετικών Νεωρίων να αποκτήσει την εικόνα, που αξίζει στην πόλη μας και τις χρήσεις, που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 5/12/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/parachorisi-neorion-ipo-proipothesis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου