Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

O Κώστας Λειβαδάς γράφει για τον Πάνο Κατσιμίχα

«Tα τραγούδια και οι παραστάσεις των αδερφών Κατσιμίχα ήταν λοιπόν για μένα από πάντα εκεί…», γράφει ο Κώστας Λειβαδάς με αφορμή τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή Σφίγγα με τον Πάνο Κατσιμίχα, σε κείμενό του στο www.musicpaper.gr το οποίο αναδημοσιεύσουμε.
Το κείμενο του Κώστα Λειβαδά όπως δημοσιεύτηκε στο musicpaper έχει ως εξής:

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για κάτι πολύ αγαπημένο σου μέσα στη μουσική που ήταν από πάντα για σένα εκεί… Kαι μάλιστα όταν αργότερα μέσα στη ζωή σου και γνωρίστηκες και απόλαυσες τις στιγμές που συναντήθηκες με αυτούς τους ανθρώπους έξω και μέσα από τα τραγούδια, τους ανθρώπους αυτούς που είχες ήρωες και ήσουν ακροατής τους αθώος και φανατικός, πόσο μάλλον όταν έρχονται και κάποιες στιγμές που συνεργάζεστε ακόμα πιο στενά. 
Tα τραγούδια και οι παραστάσεις των αδερφών Κατσιμίχα ήταν λοιπόν για μένα από πάντα εκεί… Ο απαράμιλλος συνδυασμός των φωνών τους και η πιο δική μας φυσαρμόνικα, το θαύμα και η έκρηξη των Ζεστών Ποτών, ο απόηχος από τα live τους στο Μετρό, συναυλίες ανοιχτές, το πολυαναμενομενο follow up «Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις» που με τρέλανε. 
Υστέρα "Ο Σείριος" του Μάνου Χατζιδάκι και ο μαγικός τους κόσμος και από εκεί και πέρα με το να βρεθούμε στην ίδια δισκογραφική στέγη της Ακτής, η αναμονή για όλους τους δίσκους τους και τις συναυλίες, ο Σταυρός του Νότου όπου και γνωρίστηκα πια με τον Πάνο, τόσο απλά και αθόρυβα αλλά και μέσα σε τόσο εκρηκτικές συνθήκες. 
Μιλάμε για ουρές κόσμου και τρελά live γεμάτα πρόζα, ποίηση, τα υπέροχα τραγούδια τους, ηλεκτρισμό, λυρισμό και λαϊκότητα παντρεμένα, TILL DEATH DO US APART,  όπως θα έλεγε και ο rock ‘n’ roll ιερέας... Λειτουργίες κανονικές του τραγουδιού... Και κάθε τόσο οι μεγάλες τους αγάπες και σημεία αναφοράς μέσα στο πρόγραμμα -αναφορές για τις οποίες συζητούσα διψασμένα με τον Πάνο στο καμαρίνι όπως και για καινούργια συγκροτήματα που έβγαιναν εκείνη την εποχή και χαιρόμουν να πρωτοανακαλυπτουμε μαζί - γιατί τα παλιά τα είχε ζήσει και τα ‘ξερε απ’ έξω και ανακατωτά. 
Από τότε διατηρήσαμε μια σχέση ήσυχη και χωρίς συχνές συναντήσεις αλλά πάντα ζεστή και με μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό. 
Οι κριτικές τους για τα τραγούδια μου, η μεγάλη τιμή και χαρά να τραγουδήσει ο Πάνος σε δυο τραγούδια μου, («Η εξομολόγηση» σε ποίηση του Πολέμη το «Ερωμένη μου άθλια» του Σούτσου στην καθαρεύουσα), και πάλι το ζεστό του χτύπημα στην πλάτη και η συνολική του ματιά στην ανθολογία (που είχε παρατηρήσει πάνω και κάτω από όλα τα σημεία της την ουσία) ήταν για μένα κινητήρια δύναμη για τα επόμενα… 
Η δική τους τώρα ανθολογία πάνω στην beat poetry, στην ποίηση των μπητνικ ήταν μια ακόμα αποκάλυψη για μένα και μια ακόμα δυνατή πράξη πολιτισμού και υπεράσπισης του Καλλιτέχνη μέσα και έξω μας. Μέχρι σήμερα που κάνουμε πρόβες πια για τις παραστάσεις στη ΣΦΙΓΓΑ η ματιά και η τοποθέτηση των αδερφών Κατσιμίχα στον χώρο δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. 
Επιπλέον, μην ξεχνάμε, πως είναι πάντα  οι πιο εμπορικοί -με διαφορά -τραγουδοποιοί της γενιάς τους. 
Τους χρωστάμε το πόσο πολύ ψήλωσε ο πήχης της ποιότητας στα καθημερινά μας τραγούδια, έναν εντελώς καινούργιο τρόπο στη μελοποιημένη ποίηση και ταυτόχρονα το άτυπο εγχειρίδιο για το πως μπορεί κάποιος σήμερα, μακριά από τα media και την παρέλαση αστέρων να κάνει την δουλειά του με τόση σοβαρότητα και συνέπεια, ακριβώς μόνο όταν έχει κάτι καινούργιο να πει, κάτι καινούργιο να προτείνει, επειδή υπήρξε λόγος ασυγκράτητος και φωτιά από βαθιά πηγή… 
Aυτό θα ξεχώριζα σαν την πιο πολύτιμη συνεχή υπενθύμισή τους με τη ζωή τους και το έργο τους μέχρι σήμερα. 
Έτσι και στη δουλειά τώρα, ο Πάνος είχε πρώτα ξεκάθαρη την εικόνα στο μυαλό του και αυτό που ήθελε να σηματοδοτήσει με την συνύπαρξη τριών γενιών τραγουδοποιών στη σκηνή με μεγάλη ευγένεια και γενναιοδωρία και μετά αρχίζει να κοιτάει τις λεπτομέρειες και την τελειοποίηση δίνοντας τον δικό του χώρο στον καθένα. Η καρδιά του ραγίζει για τις λεπτομέρειες , είναι μόνιμα πολιτικά σκεπτόμενος και φιλοσοφεί καθημερινά μέσα από τα διαβάσματα και τα γραψίματά του, έχοντας πάνω από όλα -δίπλα στη Μούσα -έναν υπέρτατο σύμμαχο και προστατευόμενο: τη Σκέψη.   
H συνέχεια λοιπόν αυτής της συζήτησης -που άρχισε για όλους μας με τα Ζεστά ποτά και για μένα τα χρόνια του Σταυρού του Νότου- θα γίνει στην Σφίγγα, με πρωταγωνιστές τα τραγούδια και το δικό μας εικονοστάσι της μουσικής επί σκηνής, που ευτυχώς εκτός από την εικόνα είχε κυρίως περιεχόμενο. 
Με τα όργανα εξαπτέρυγα και την ίδια παντοδύναμη φλόγα, η στιγμή είναι περισσότερο από ευτυχισμένη για μένα και τόσο σοβαρή ακόμα, μιας πάλι δεν βλέπω την ώρα να τον ρωτήσω τι καινούργιο ετοιμάζει, τι φτιάχνει ο Χάρης, πως σκέφτηκαν τα Σήματα Μορς και να του ζητήσω ένα καταιγιστικό σόλο μπλουζ στη φυσαρμόνικα… Και πάλι απ’ την αρχή... G – L – O – R – I – A…  GLORIA!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ο Πάνος Κατσιμίχας στη μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)! Μαζί του ο Κώστας Λειβαδάς και ο Δημήτρης Καρράς Σάββατο 1, 8, 15, 22 και 29 Δεκεμβρίου Συμμετέχει η Νατάσα Καμπαστάνα.    Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845 Ώρα έναρξης: 22.30 Τιμή εισόδου στο μπαρ: 15 ευρώ με μπύρα ή κρασί 
Πηγή: www.musicpaper.gr
Link: http://www.musicpaper.gr/editorial/item/10135-leivadas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου