Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Νέα θετική απόφαση για δανειολήπτες στα Χανιά

Συνεχίζονται οι θετικές αποφάσεις για τους οφειλέτες από το Ειρηνοδικείο Χανίων.
Οπως ανακοίνωσε το Τοπικό Παράρτημα Χανίων της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στο Παράρτημα απευθύνθηκαν οφειλέτες-σύζυγοι, ο ένας εκ των οποίων άνεργος και ο δεύτερος εποχικά απασχολούμενος, με ανήλικο τέκνο, με 4 δάνεια σε 2 τράπεζες και συνολική οφειλή που ανέρχεται στο ποσό των 153.525,00 ευρώ.
Οι οφειλέτες, με τη συνδρομή των Νομικών Συμβούλων του Παραρτήματος, δυνάμει της με αριθμό 92/6-2-2014 προσωρινής διαταγής του Ειρηνοδικείου Χανίων, πέτυχαν την προσωρινή υπαγωγή τους στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως αυτός τροποποιήθηκε, την αναστολή κάθε καταδιωκτικού μέτρου σε βάρος τους και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας τους και τέλος, έως την επανασυζήτηση της προσωρινής διαταγής, ορίζεται η μηνιαία καταβολή του ποσού των 332 ευρώ για το σύνολο των οφειλών τους και προς τις 2 τράπεζες έναντι του ποσού των 820 που ήταν η μηνιαία δόση τους και για τα 4 δανειακά προϊόντα.
Επιτρέπει στους οφειλέτες -χωρίς να τους υποχρεώνει- να μην καταβάλλουν τρεις μηνιαίες δόσεις το χρόνο, κατά τους μήνες εντός των οποίων εορτάζονται το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και το μήνα Αύγουστο που κατά παράδοση αποτελεί μήνας διακοπών.
ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Στο μεταξύ σε ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, γίνεται αναφορά στο θέμα των πλειστηριασμών και τονίζεται χαρακτηριστικά:
Από τα μέσα ενημέρωσης με έκπληξη πληροφορηθήκαμε όλοι για το Σχέδιο της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αναστολή των πλειστηριασμών, έστω μόνον για την κύρια κατοικία, με αποτέλεσμα πλήθος οφειλετών να μένουν άνευ προστασίας, εκτεθειμένοι στις εκάστοτε ορέξεις  των Τραπεζών, δεδομένου ότι η μόνη σημαντική διέξοδος του πολίτη για την προστασία της κύριας κατοικίας του από τη επίσπευση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι προς το παρόν ο Ν. 3869/2010, πλην όμως πρόκειται για δικαστική διαδικασία, η οποία αφορά συγκεκριμένη μερίδα οφειλετών και όχι όλους, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι οι πολίτες που αδυνατούν οικονομικά να προσφύγουν σ’ αυτήν.
Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης έρχονται σε συνδυασμό με το έτερο Σχέδιό της περί τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή του κώδικα που διέπει τον τρόπο που απονέμεται η πολιτική Δικαιοσύνη στην Χώρα».
Η Ενωση καλεί «την Ελληνική Κυβέρνηση να εξασφαλίσει με τυπικό νόμο ένα minimum κοινωνικής προστασίας για όλους ανεξαιρέτους τους συντελεστές της οικονομίας και ιδίως όπως:
α) θεσπίσει την άνευ όρων και επ’ αόριστον προστασία τουλάχιστον της κύριας κατοικίας κάθε πολίτη από τους πλειστηριασμούς (επ’ αόριστον αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας) συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων τόσο έναντι των ιδιωτών δανειστών (π.χ. Τράπεζες) όσο και έναντι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, μέχρι την οριστική και δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων,
β) προβεί στην μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς εις ουδεμία περίπτωση ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα της σχετικής αγοράς, ώστε να αποφεύγεται η φορολόγηση με πλασματικά κριτήρια και
γ) μειώσει τα «παράβολα» προσφυγής στην Δικαιοσύνη, ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι εξ αυτών, να έχουν πρόσβαση σε αυτήν, σύμφωνα με το άρ. 20 του Συντάγματος».
Γ. ΛΥΒ.
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nea-thetiki-apofasi-gia-chaniotes-danioliptes/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου