Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Διάλογος τώρα με ανοιχτή ΕΡΤ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το σίριαλ με την ΕΡΤ συνεχίζεται. Μόνο που αυτή τη φορά η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Δεν μπορούσε να υπολογίσει τις αντιδράσεις του κόσμου που αισθάνθηκε σαν να του έκλεισαν το σπίτι του.
Αδυνατούσε να καταλάβει πως το σήμα της ΕΡΤ, το οποίο έφτανε μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο μέσω δορυφόρων αλλά και μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της «Φωνής της Ελλάδας» στα βραχέα κύματα, είναι για πολλούς Ελληνες ταυτόσημο με την ίδια την υπόσταση της χώρας μας.
Αντί να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο για την αναβάθμιση της δημόσιας -και όχι κρατικής- ραδιοτηλεόρασης, επέλεξε το κλείσιμο αυτής της φωνής. Κι ας υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, περιοχές της Ελλάδας όπου οι ακροατές μπορούσαν να ακούνε ελληνικό ραδιόφωνο μόνο μέσα από τα μεσαία κύματα, στα οποία εκπέμπουν επίσης οι σταθμοί της ΕΡΑ.
Προτίμησε την εύκολη λύση για να απολύσει περισσότερους από 2.500 υπαλλήλους μέσα σε μία νύχτα, στο όνομα της δόσης του δανείου και της «σωτηρίας» της χώρας.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται φυσικά το κύμα απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται και χιλιάδες νοικοκυριά που είναι χρεωμένα στις τράπεζες.
Εξίσου τραγικό, η ασέβεια στη Δικαιοσύνη. Πώς η εξουσία απαιτεί από τους πολίτες να σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, όταν η ίδια δεν έχει έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σεβαστεί την απόφαση-διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ;
Εκτός κι αν διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Σαν η πρώτη κυβέρνηση που κλείνει -και μάλιστα επί μακρόν- τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόρασή της.
Και ως εκ τούτου, η πρώτη χώρα στην οποία οι κρατικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες μετατράπηκαν για κάποιες ώρες σε δημόσιες μέσα από το «πειρατικό» πρόγραμμα των εργαζομένων που συνεχίζεται στο Διαδίκτυο, αναδεικνύοντας την ενημέρωση και τον πολιτισμό. Ενα πρόγραμμα εξαιρετικό κατά γενική ομολογία, μέσα στο οποίο «ενώθηκαν» φορείς και καλλιτέχνες που, όπως και ο κόσμος, θέλουν την ΕΡΤ ζωντανή.
Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά. Εστω και τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το λάθος της. Και να προχωρήσει στο άνοιγμα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Και με την ΕΡΤ ανοιχτή να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζομένους για την πορεία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Εάν δεν το κάνει, θα ταυτιστεί με ακόμη ένα μελανό σημείο της νεότερης ιστορίας της χώρας μας.
(Ελευθεροτυπία - 25/6/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=371023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου