Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

"Φανταστικός Τόπος" στο Λουτρό των Αέρηδων

"Φανταστικός Τόπος" ονομάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Βλαζάκη που θα πραγματοποιηθεί στο "Λουτρό των Αέρηδων" στην Πλάκα (Κυρρήστου 8) από τις 14 έως τις 29 Ιουνίου.
Η Χανιώτισσα ζωγράφος θα παρουσιάσει έργα με κάρβουνο και ακουαρέλα που συνθέτουν "μια άλλη ανάγνωση του πραγματικού κόσμου γύρω μας".
Την έκθεση φιλοξενεί το Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης το οποίο, όπως σημειώνει, «με μια σειρά εικαστικών εκθέσεων στο Λουτρό των Αέρηδων ενστερνίζεται τις σύγχρονες, διεθνώς, αντιλήψεις και πρακτικές για το μουσειακό περιβάλλον ως πηγή έμπνευσης αλλά και εκφραστικό εργαλείο πολλαπλά αξιοποιήσιμο από τους καλλιτέχνες». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φιλοξενεί την έκθεση της Σοφίας Βλαζάκη, τον "Φανταστικό Τόπο" της οποίας «συνθέτουν σχέδια με κάρβουνο και ακουαέρα», τα οποία «συνομιλούν με τον ατμοσφαιρικό, γεμάτος μνήμες χώρο του Λουτρού» και «συνδιαλέγονται με μουσειακά αντικείμενα».
Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 8 το βράδυ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 29 Ιουνίου, εκτός Τρίτης, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Σοφία Βλαζάκη γεννήθηκε στα Χανιά το 1978. Έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα Ζωγραφικής και Σχεδίου στα Χανιά με καθηγητή τον Γ. Μαρκαντωνάκη και στην Αθήνα με καθηγητές τους Αργύρη και Φώτου και Στέφο από το 1996 ως το 2000 σπουδάζει Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουαλίας.
Συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στο Σχέδιο (2001- ’02- Σχολή Κ. Τεχνών του Wimbledon), την Εικονογράφηση (2002- ’03- Σχολή Κ. Τεχνών του Plymouth) και το Καλλιτεχνικό Βιβλίο (Σχολή Κ. Τεχνών του Camberwell- 2003- ’04). Με την υποτροφία ‘Ferdynand Sweig’ πραγματοποιεί έρευνα στο Καλλιτεχνικό Βιβλίο στο Τόκιο.
Το 2004 ξεκινά να εικονογραφεί βιβλία και το 2005 να διδάσκει Εικονογράφηση Βιβλίου στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Από το 2011 αρχίζει να διδάσκει στο ‘Εργαστήριο Σεπτεμβρίου για Σχέδιο και Ζωγραφική με γυμνό μοντέλο’ στον Χώρο Πολιτισμού του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων.
Έχει πάρει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και την Κορέα. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικά νέα - Διαδρομές - 8/6/2013)

Μια άλλη ανάγνωση
του πραγματικού κόσμου


Η άλλη ανάγνωση του πραγματικού κόσμου που ζούμε, ο φανταστικός τόπος, αποσπάσματα του οποίου βλέπουμε στην έκθεση της Σοφίας Βλαζάκη, είναι ένας κόσμος συνύπαρξης, αντιθέσεων, ισότητας και εν τέλει κάθαρσης.
Η κοινωνική ανάγκη του ανθρώπου να πραγματώνει στην καθημερινότητά του «αυτό που θέλει να είναι» έχει ιστορική διαδρομή, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα στο Λουτρό των Αέρηδων.
Η ιστορική μνήμη του χώρου και των αντικειμένων, εκθέματα πλέον που έχουν απολέσει τη λειτουργική τους αξία, αποτελούν την πρώτη ύλη για τον καλλιτέχνη, προσδίδοντάς τους έτσι μιαν άλλη χρηστική αξία, φωτίζοντας επίσης από άλλες πλευρές την αξία χρήσης που είχαν αυτά και η οποία υπηρετούσε με συνέπεια την ανάγκη των ανθρώπων για καθαριότητα, ίαση και επικοινωνία.
Τόσο η σύνθεση των έργων, όσο και η τοποθέτησή τους στον χώρο βασίζονται στην ενσωμάτωση της κάθε ξεχωριστής, διακριτής και αυτόνομης οντότητας σε ένα ενιαίο, συμπαγές και αδιαίρετο όλο. Αναφορικά με τη σύνθεση εντός του έργου, παρακολουθούμε αφ’ ενός μεν την συνομιλία και συνεύρεση ετερόκλητων – διαφορετικής προέλευσης και επιπέδων – πλασμάτων, αφ’ ετέρου δε τη συνάντηση και επικοινωνία των έργων με το μνημείο και τα ευρήματα. Γιατί αν και το μνημείο με τα ευρήματα-εκθέματα βρίσκονται στον de facto φυσικό τους χώρο, εντάσσονται αρμονικά στο πεδίο σύνθεσης των έργων, τα οποία με τη σειρά τους γίνονται ευρήματα-εκθέματα του παρόντος και της φαντασίας διεκδικώντας και κερδίζοντας έτσι τη θέση τους στο μνημείο.
Στη διεπιφάνεια αυτή, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, παρελθόντος και μέλλοντος, αξιών χρήσης και μη χρήσης, καλείται ο θεατής να προχωρήσει και να ξαναδεί μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη την αναγκαιότητα να διεισδύσει το φανταστικό στο πραγματικό και εν τέλει να το μετασχηματίσει.
ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ ΜΠΑΚΟΥΡΑΣ
(Χανιώτικά νέα - Διαδρομές - 8/6/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου