Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Διαδικτυακός οδηγός σπουδών στην Κρήτη από μαθητές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εναν εύχρηστο διαδικτυακό οδηγό για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της Κρήτης, με πληροφορίες για τις Σχολές και τις σπουδές, έφτιαξαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων.
Ετσι, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, αντί να επισκέπτονται ξεχωριστά τις ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τ.Ε.Ι., να βρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται μέσα από την επίσκεψή τους στο site των παιδιών, το οποίο έχει, φυσικά και τις ανάλογες παραπομπές. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: https://sites.google.com/site/aeiteikrhths/
Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας του Β3 Γενικού Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου και, επιπλέον, περιλαμβάνει, ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις σχολές της Κρήτης. Μάλιστα, οι μαθητές επισκέφτηκαν, στο πλαίσιο της εργασίας τους, τα Α.Ε.Ι. και το Τ.Ε.Ι. του νησιού.
Οπως σημειώνουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους, «στo πλαίσιo του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη της Ερευνητικής Εργασίας στα Λύκεια της χώρας μας και γνωρίζοντας την ανασφάλεια του κάθε παιδιού για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, λόγω κυρίως της κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια, επιλέξαμε ως τμήμα της Β’ τάξης του σχολείου μας το θέμα "Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Κρήτης". Η ιδέα "έπεσε" από έναν συμμαθητή μας και παρόλο που υπήρχαν αρκετά θέματα τα οποία θα μπορούσαμε να μελετήσουμε, καταλήξαμε ομόφωνα σε αυτό, ως το πιο ενδιαφέρον, το πιο επίκαιρο και το πιο χρήσιμο για όλους.
Αρχικά, χωριστήκαμε σε έξι ομάδες των τεσσάρων και πέντε ατόμων και αναθέσαμε σε κάθε ομάδα να μελετήσει τις σχολές κάθε Νομού.
Για το Ηράκλειο και τα Χανιά εργάστηκαν αντίστοιχα δύο ομάδες λόγω του εύρους των σχολών. Στη συνέχεια αναθέσαμε στο κάθε παιδί της κάθε ομάδας τη μελέτη τριών ή τεσσάρων σχολών με σκοπό την ολοκληρωμένη έρευνα και περιγραφή τους.
Για την κάθε σχολή μελετήσαμε τα ιστορικά της στοιχεία, τη δομή των τμημάτων τους, τα μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε εξάμηνο, τις ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιούνται, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν οι απόφοιτοι, τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους προσφέρει το πτυχίο αποφοίτησης και τέλος τις βάσεις εισαγωγής από το 2000 έως το 2012 και τον αριθμό εισακτέων από το 2000 - 2012.
Για την καλύτερη επίτευξη των στόχων μας και για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για το περιβάλλον κάθε σχολής επισκεφθήκαμε το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, το Παράρτημα του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στα Χανιά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο».
(Χανιώτικα νέα - 28/6/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου