Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ξεκίνησε η ψηφιακή εκπομπή περιφερειακών καναλιών στα Χανιά

Με περιφερειακά κανάλια ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η μετάδοση ψηφιακού σήματος στα Χανιά και το Ρέθυμνο από το Κέντρο Εκπομπής της Μαλάξας.
Πρόκειται για το ένα από τα δύο μπουκέτα για τοπικά κανάλια που εκπέμπει κανονικά από τον δίαυλο 38 καθώς ή συχνότητα ήταν "καθαρή" από αναλογικές μεταδόσεις. Ετσι, όσοι διαθέτουν ψηφιακούς δέκτες, ήδη μπορούν να παρακολουθήσουν από τον δίαυλο 38 (619 Mhz), εφόσον συντονίσουν τις τηλεοράσεις ή τους δέκτες τους, τα κανάλια: "Κύδων Tv", "Κρήτη Tv", "Tv Creta", "My Television" και "4U". Τα δύο τελευταία που εκπέμπουν στο Ηράκλειο, μεταδίδονται πλέον και στα Χανιά στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης. Τα πέντε κανάλια χρησιμοποιούν συμπίεση βίντεο MPEG-4/AVC (H.264). Επίσης, ήδη είναι σε λειτουργία ο δίαυλος 39 (618 MHz) καθώς αναμεταδίδονται δύο συνδρομητικά της NOVA και μέσω ΕΡΤ το γαλλικό TV-5 Monde, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η αναμετάδοση του Euronews.
ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ
Τα υπόλοιπα ψηφιακά μπουκέτα αναμένεται να εκπέμψουν στις 26 Ιουνίου στις 2 τα ξημερώματα καθώς τότε θα γίνει το λεγόμενο switch off, δηλαδή θα κλείσουν οι αναλογικοί πομποί ώστε να απελευθερωθούν οι συχνότητες για τα ψηφιακά.
Το σίγουρο είναι ότι θα εκπέμψουν το δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο περιφερειακών καναλιών και τα δύο μπουκέτα της Digea, αλλά το τι θα γίνει με τα μπουκέτα της ΕΡΤ θα καθοριστεί από τις εξελίξεις.
Πάντως, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις οι υπόλοιπες συχνότητες που θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών από τη Μαλάξα είναι:
• Δίαυλος 21 (474 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Θα μεταδίδεται το μπουκέτο της ΕΡΤ που περιλαμβάνει τα κανάλια: ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, ΕΡΤ HD και πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ και Κόσμος).
• Δίαυλος 24 (498 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Θα αναμεταδίδεται το μπουκέτο της ΕΡΤ που περιλαμβάνει τα κανάλια: ΒΟΥΛΗ, BBC World News, Deutsche Welle, ΡΙΚSat.
• Δίαυλος 49 (698 MHz) για ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: θα εκπέμψει το ένα από τα δύο μπουκέτα πανελλήνιας εμβέλειας της Digea το οποίο περιλαμβάνει τα κανάλια: Alpha, Ant1, Μακεδονία TV.
• Δίαυλος 56 (794 MHz) για ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: θα εκπέμψει το δεύτερο μπουκέτο της Digea το οποίο περιλαμβάνει τα κανάλια: Mega tv, ΣκαΪ, Star, 902 TV.
• Δίαυλος 57 (762 MHz) για σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: αναμένεται η ψηφιακή μετάδοση περιφερειακών καναλιών της Κρήτης μέσω της εταιρείας Digital Union. Το μπουκέτο της Digital Union περιλαμβάνει το χανιώτικο κανάλι: "Νέα Τηλεόραση", το χανιώτικο "Κρήτη 1" και το Λασιθιώτικο "Tele Κρήτη". Να υπενθυμίσουμε ότι, πολλές περιοχές θα παραμείνουν χωρίς ψηφιακή κάλυψη καθώς η παρεμβολή βουνών εμποδίζει τη διάδοση του σήματος από τα βασικά κέντρα εκπομπής. Στο μέλλον προβλέπεται η ψηφιοποίηση και των τοπικών αυτών αναμεταδοτών που στον Νομό Χανίων βρίσκονται στις τοποθεσίες Πλακάλωνα, Βίγλα (εξυπηρετεί την Παλαιόχωρα) και Κοτσυφιανά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 18/6/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου