Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ψηφιακό σήμα από τις 26 Ιουνίου στην Κρήτη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Καλημέρα» με ψηφιακό σήμα θα πουν αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου οι τηλεθεατές περιοχών των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, καθώς ύστερα από δεκαετίες η αναλογική αναμετάδοση των καναλιών σήμερα τη νύχτα θα λάβει οριστικά τέλος.
Το Κέντρο Εκπομπής της Μαλάξας
Ηδη, τα περιφερειακά κανάλια της Κρήτης εκπέμπουν ψηφιακά από τη Μαλάξα. Προ ημερών ξεκίνησε η ψηφιακή εκπομπή της Νέας Τηλεόρασης από τον δίαυλο 57. Επίσης, όσοι διαθέτουν ψηφιακούς δέκτες, ήδη μπορούν να παρακολουθήσουν από τον δίαυλο 38 εφόσον συντονίσουν τις τηλεοράσεις ή τους δέκτες τους, τα κανάλια: "Κύδων Tv", "Κρήτη Tv", "Tv Creta", "My Television" και "4U". Επίσης, ήδη είναι σε λειτουργία ο δίαυλος 39 (618 MHz) καθώς αναμεταδίδονται δύο συνδρομητικά της NOVA και μέσω ΕΡΤ το γαλλικό TV-5 Monde, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η αναμετάδοση του Euronews. Ωστόσο, μαζί με τη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ διακόπηκε και η αναμετάδοση του TV-5.
Η DIGEA
Σε λίγες ώρες θα σταματήσει η αναλογική εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας και θα ξεκινήσει μέσω της Digea το ψηφιακό σήμα.
Συγκεκριμένα, στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης θα γίνει το λεγόμενο switch off, δηλαδή θα κλείσουν οι αναλογικοί πομποί ώστε να απελευθερωθούν οι συχνότητες για τα ψηφιακά.
Ετσι, από τον δίαυλο 49 (698 MHz) θα εκπέμψει το ένα από τα δύο μπουκέτα πανελλήνιας εμβέλειας της Digea το οποίο περιλαμβάνει τα κανάλια: Alpha, Ant1, Μακεδονία TV.
Επίσης, από τη συχνότητα (δίαυλος) 56 (794
MHz) θα εκπέμψει το δεύτερο μπουκέτο της Digea το οποίο περιλαμβάνει τα κανάλια: Mega tv, ΣκαΪ, Star, 902 TV.
Η ΕΡΤ

Το τι θα γίνει με την ΕΡΤ θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Πάντως, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, οι συχνότητες που έχουν καθοριστεί για την ΕΡΤ είναι:
• Δίαυλος 21 (474 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Θα μεταδίδεται το μπουκέτο της ΕΡΤ που περιλαμβάνει τα κανάλια: ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, ΕΡΤ HD και πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ και Κόσμος).
• Δίαυλος 24 (498 MHz) για δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Θα αναμεταδίδεται το μπουκέτο της ΕΡΤ που περιλαμβάνει τα κανάλια: ΒΟΥΛΗ, BBC World News, Deutsche Welle, ΡΙΚSat.
Η ΜΑΛΑΞΑ
Το Κέντρο Εκπομπής της Μαλάξας καλύπτει τις πόλεις Χανίων και Ρεθύμνου αλλά και πολλές περιοχές κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Αξονα, από το Κολυμπάρι μέχρι το Ρέθυμνο. Ωστόσο, λόγω της ιδιομορφίας των δύο Νομών με τα βουνά που παρεμβάλλονται, πολλές περιοχές καλύπτονται από τοπικά Κέντρα Εκπομπής. Στον Νομό Χανίων τα βασικά τοπικά Κέντρα Εκπομπής βρίσκονται στις τοποθεσίες Πλακάλωνα, Βίγλα (εξυπηρετεί την Παλαιόχωρα) και Κοτσυφιανά. Μέσα στο 2014 στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψηφιακής μετάβασης προβλέπεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για ψηφιοποίηση και αυτών των Κέντρων.
Γι’ αυτό και όσοι σπεύσουν για αγορά αποκωδικοποιητή από τα Χανιά ή το Ρέθυμνο θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν αν μέχρι τώρα «πιάνουν» τα κανάλια από τη Μαλάξα ή από άλλο Κέντρο Εκπομπής. Αν, π.χ., έχουν λήψη από τη Μαλάξα, θα έχουν από αύριο ψηφιακό σήμα στις τηλεοράσεις τους και θα χρειαστούν αποκωδικοποιητή αν η τηλεόρασή τους είναι παλαιάς τεχνολογίας. Αν έχουν λήψη από άλλο Κέντρο Εκπομπής θα συνεχίσουν με αναλογικό σήμα να βλέπουν τα κανάλια.
Οπως εξηγεί η Digea, o αποκωδικοποιητής συνδέεται εύκολα με την τηλεόραση με τρόπο που θυμίζει την σύνδεση ενός βίντεο η DVD. Eίναι μία ηλεκτρονική συσκευή που έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί τόσο με την τηλεόρασή σας, όσο και με άλλες συσκευές (video VCR, DVD-R κλπ), ενώ λαμβάνει σήμα όταν συνδεθεί με μία κεραία (εσωτερική ή εξωτερική). Ο αποκωδικοποιητής απαιτείται στην περίπτωση που η τηλεόρασή σας δεν διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ή αυτός που έχει, δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης DVB-T MPEG4 ή H.264. Για την Ελλάδα, οι τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μετά το 2010, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν απαιτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή.
Η λειτουργία του αποκωδικοποιητή είναι να μετατρέπει το ψηφιακό σήμα, ώστε να μπορείτε να το δείτε στην τηλεόρασή σας. Αυτό το επιτυγχάνει λαμβάνοντας το ψηφιακό σήμα από την κεραία του σπιτιού σας και αφού το αποπολυπλέξει και το αποκωδικοποιήσει, το καθιστά δυνατό να παίξει σε αυτήν. Στο εξής, αλλάζετε τα κανάλια με το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή. Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το χρησιμοποιείτε μόνο για το άνοιγμα/ κλείσιμο της τηλεόρασης και την αυξομείωση του ήχου. Στο εμπόριο διατίθενται τηλεκοντρόλ που συγκεντρώνουν όλες τις λειτουργίες σε μία συσκευή.
(Χανιώτικα νέα - 25/6/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου