Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Χοροθέατρο της ψυχής

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η προχθεσινή βραδιά στην Ανατολική Τάφρο ήταν από αυτές που μένουν στη μνήμη. Δεν τις ξεχνά κανείς εύκολα. Δεν μπορεί να τις ξεχάσει. Ούτε να τις διηγηθεί. Ο λόγος για την παράσταση χοροθεάτρου από την ομάδα "ΔΑΓΙΠΟΛΗ" που έχει ως πυρήνα τρία άτομα με κινητικό πρόβλημα και στην οποία συμμετέχουν χορευτές και χορεύτριες. Μια παράσταση, που είχε να στείλει μηνύματα ενάντια στις διακρίσεις αλλά και ταυτόχρονα να «αγγίξει» το κοινό με τη μουσική και την κίνηση. Να λειτουργήσει ως καθρέπτης της ψυχής μας.
Αλλωστε, ο χορός απελευθερώνει το σώμα και το νου. Το μέσα και το έξω μας.
Ο χορός, εκφραστικός και σύγχρονος, είναι μαγευτικός.
Εδώ, η μουσική και η κίνηση έδεσαν αρμονικά.
Την μουσική έγραψαν ο Κώστας Λειβαδάς και ο Πάρις Περισυνάκης και την απέδωσαν «ζωντανά» επί σκηνής.
Ο Κώστας Λειβάδας έπαιξε πιάνο, ο Πάρις Περυσινάκης λύρα.
Και, οι χορευτές και οι χορεύτριες, κινήθηκαν αρμονικά, λυτρωτικά και απελευθερωτικά.
Από τις πιο ωραίες σκηνές ήταν κατά τη γνώμη μου η συνύπαρξη χορευτριών και χορευτών με κινητικό πρόβλημα, πάνω στα αναπηρικά καροτσάκια. Το ίδιο και το «παιχνίδι» των δύο χορευτών με κινητικό πρόβλημα. Η «χαμογελαστή» αψιμαχία με τα καροτσάκια πάνω στη σκηνή.
Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε ο υπεύθυνος της ομάδας ΔΑΓΙΠΟΛΗ Γιώργος Χρηστάκης είχε πει ότι "πρόκειται για ένα χοροθέατρο με νέες ιδέες μια παράσταση που στρέφεται κατα των διακρίσεων. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και ίδιοι". Ο Κώστας Λειβαδάς ανέφερε ότι για τον ίδιο "είναι διπλή φόρτιση που η παράσταση αυτή γίνεται στα Χανιά την πόλη που κατάγομαι αλλά και επειδή δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σήμερα για έναν μουσικό να φύγει απο τον συμβατικό χώρου του τραγουδιού και να δουλέψει σε φόρμες καθαρής μουσικής, πόσο μάλλον όταν αυτό συνοδεύεται απο μια ομαδική αξιόλογη δουλειά όπως αυτή του χοροθέατρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ που κάθε φορά προσπαθεί και βάζει στόχους".
Στην παράσταση συμμετείχαν οι: Αναστάσης Κολοβός, Χρήστος Κυπριώτης, Δάφνη Ράμση, Βιβή Ρωμάνα, Ειρήνη Ζαχαρά, Γιώργος Χρηστάκης.
Η σκηνοθεσία – δραματουργία ήταν του Φίλιππου Σοφιανού. Προηγήθηκε ένα κομμάτι 15΄από την ομάδα: ΄"Αγγελόσκονη», σε χορογραφία - σύλληψη: Αγγελικής Παπαδάτου σε συνεργασία με τη χορεύτρια Ειρήνη Ζαχαρά, σκηνοθεσία Γιάννη Χιωτόπουλο, σκηνογραφία Ζωής Λάγγη και μουσική Νίκου Τζιομάκα.
-Τα όσα ακολούθησαν ήταν εξίσουν όμορφα και ποιητικά. Ηταν στο «Φαγκότο» όπου βρέθηκαν με πρόσκληση του Κώστα Λειβαδά τα μέλη της ομάδας και προέκυψε ένα απίθανο Live, γεμάτο μουσική της ψυχής, με το να παίζουν πιάνο εναλλάξ ο Κώστας Λειβαδάς, ο Ανδρέας Ζυμβραγός και ο Αγγελος Σκορδίλης, και χορευτές και θαμώνες να συζητούν και να τραγουδούν –από Μάνο Χατζιδάκι μέχρι ροκ- σε μια νύχτα γεμάτη ελευθερία…
(Χανιώτικα νέα - Ακροβασίες - 31/7/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου