Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Αιολικά πάρκα και Αποπηγάδι

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Συχνά μπαίνει το δίλημμα: Τι προτιμάμε; Ενέργεια από συμβατικά καύσιμα ή από τον ήλιο και τον άνεμο; Το ερώτημα είναι, ή μοιάζει, ρητορικό. Φυσικά, από τον ήλιο ή τον άνεμο, απαντούν όσοι έχουν περιβαλλοντική συνείδηση. Αλλωστε, επί χρόνια γίνεται μία προσπάθεια ανάπτυξης των ήπιων μορφών ενέργειας. Ηδη, μάλιστα, σε βουνά στο νομό Χανίων και σε άλλες περιοχές της Κρήτης βλέπουμε ανεμογεννήτριες. Προσωπικά, μ΄ αρέσουν και αισθητικά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι με την αιολική ενέργεια, δηλαδή την ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου και χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας", δεν εκπέμπονται ή δεν προκαλούνται ρύποι.
Εως εδώ καλά. Αλλά, στη Σπίνα τα πράγματα φαίνεται ότι είναι διαφορετικά. Διαβάζω στο χθεσινό ρεπορτάζ:
"Σύσσωμοι οι κάτοικοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά ότι θα αγωνιστούν για τις περιουσίες τους και κατήγγειλαν την εταιρεία για καταπάτηση.
Ο δήμαρχος Καντάνου Ευτ. Δασκαλάκης δήλωσε σχετικά: "Η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει σε συνεργασία με τις αρχές και την πολιτεία. Θεωρώ ότι όλες οι πράξεις που πήρε είναι παράνομες και καταχρηστικές και τις πήρε εν αγνοία των ανθρώπων που έχουν τη γη και χωρίς να τους ρωτήσει. Ως δήμαρχος οφείλω να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των δημοτών. Δεν ενόχλησα κανένα και ούτε βίαιες πράξεις έκανα. Είχα κάθε υποχρέωση να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των δημοτών και αυτό και μόνο έκανα".
Το μέλος Πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα Σπύρος Παναγιωτάκης ανέφερε: "Βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπο του επίσημου κράτους που αντί να έρθει και να προστατέψει τους ανθρώπους που έχουν ένα μικρό κλήρο γης για να βόσκουν τα πρόβατά τους ή να βγάζουν το εισόδημα από τα κάστανα έρχεται να υπερασπιστεί τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές πολυεθνικών και ουσιαστικά τους διώχνει από τα χωριά τους".
Ο υπεύθυνος έργου της εταιρείας Αντώνης Ξενιός σημειώνει από την πλευρά του μεταξύ άλλων:
"Από ό,τι φαίνεται με βάση σχετική απόφαση του δήμου Καντάνου ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο αμφισβητούν την ίδια τη δυνατότητα της πολιτείας να αδειοδοτεί σε δασικές περιοχές έργα υποδομής. ...Η εταιρεία προχώρησε σε σχετικές μηνύσεις για την παρουσία του μηχανήματος του δήμου και κατά παντός υπευθύνου, ενώ παράλληλα έχει αιτηθεί, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για τη κατασκευή του Αιολικού Πάρκου να παραμείνει η αστυνομική δύναμη στην περιοχή. Δηλώνει επίσης ότι αταλάντευτη θα συνεχίσει την υλοποίηση του έργου και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για διάλογο και ενημέρωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής".
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι:
Οι κάτοικοι ερωτήθηκαν για αυτό το έργο ή βρέθηκαν προ τετελεσμένων; Ερωτήθηκαν επίσης οι Δήμοι της περιοχής (Καντάνου και Βουκολιών) ή και αυτοί βρέθηκαν προ ειλημμένων αποφάσεων; Και αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε για ποια... Αυτοδιοίκηση μιλάμε;
Πράγματι, η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Μια καλή και αναγκαία λύση. Ομως, ένα τέτοιο έργο δεν πρέπει να έχει τη συναίνεση κατοίκων και φορέων; Και, εν τέλει, σε μια εποχή που η ύπαιθρος μαραζώνει, επιτέλους ας ακούσουν και ας ακούσουμε τη φωνή των κατοίκων της, ας μιλήσουμε μαζί τους και όχι με αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα να προσπαθούν να επιβάλλουν αποφάσεις... Κανένα αναπτυξιακό έργο δεν μπορεί να έχει τύχη, αν τελικά δεν γίνει με τη συναίνεση αυτών τους οποίους υποτίθεται ότι αφορά.
(Χανιώτικα νέα - 17/7/2009)

1 σχόλιο:

  1. Συνεχής ενημέρωση για τον αγώνα στο Αποπηγάδι στην ιστοσελίδα των πολιτών της Καντάνου και του Σελίνου: http://www.kandanos.eu

    ΑπάντησηΔιαγραφή