Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η γρίπη της... ενημέρωσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ισως η υπερβολή να είναι συστατικό της ανθρώπινης φύσης. Οπως και ο φόβος. Οπως ακόμη και η κινδυνολογία. Αλλά ακόμη κι αν δεν είναι έμφυτο, πώς να μην γίνει μέσα από την επικαιρότητα και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται από ορισμένα κεντρικά ΜΜΕ που, όχι σπάνια, υπερβάλλουν χάριν της τηλεθέασης;
Αυτό συμβαίνει τώρα με τη νέα γρίπη, τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων. Ουδείς αμφιβάλλει ότι το θέμα είναι σοβαρό. Είναι, όμως, τόσο σοβαρό που να δικαιολογεί τον πανικό; Και πίσω από αυτό, τον πανικό, τι κρύβεται;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει υπερ-ενημέρωση για το θέμα αυτό. Πρώτος απ' όλους ο αρμόδιος υπουργός έχει βγει στα ΜΜΕ αρκετές φορές τελευταία και έχει προχωρήσει σε δηλώσεις που φοβίζουν. Ταυτόχρονα έρχονται κάποια κεντρικά κανάλια, με τα "παράθυρα των ειδικών", να μιλάνε επί 10 και 15 λεπτά για το ίδιο θέμα.
Τελικά, ποιος είναι κερδισμένος από τη νέα γρίπη; Μήπως οι φαρμακευτικές εταιρείες που κάνουν, όπως διάβασα χθες, "αγώνα δρόμου" για την παρασκευή του εμβολίου;
Στις 20 Μαΐου σε συνέντευξή του σε κεντρική εφημερίδα, ο διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Ινστιτούτου Παστέρ Ανδρέας Μεντής, τόνισε ότι «η θνητότητα από το νέο ιό της γρίπης Α είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία πλησιάζουν αυτά της εποχικής γρίπης, από την οποία έτσι και αλλιώς σημειώνονται χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο".
Τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη, Π. Μπεχράκης συνέστησε "νηφαλιότητα, ψυχραιμία και βάρος στην προστασία των ασθενών".
Σε χθεσινό άρθρο του σε εφημερίδα ("Ελευθεροτυπία") ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κρεμαστινός υπογράμμισε:
"... δεν δικαιολογείται κανένας πανικός. Η γρίπη αυτή, που προκαλείται από το στέλεχος Η1Ν1, είναι πιο καλοήθης από τη γρίπη που μας επισκέπτεται κάθε χειμώνα και προκαλεί μυοκαρδίτιδες, περικαρδίτιδες και μηνιγγοεγκεφαλίτιδες. Γιατί λοιπόν αυτή η υπερευαισθησία για τη συγκεκριμένη γρίπη που... θα έλθει το χειμώνα; Θεωρητικά, βέβαια, όλα μπορεί να συμβούν. Ακόμα και ένας κομήτης μπορεί να εμφανιστεί στο Διάστημα και έχει την ίδια χαμηλή πιθανότητα να πέσει πάνω στη Γη και να την καταστρέψει ή ένα αεροπλάνο με το οποίο κάθε μέρα ταξιδεύουμε να μη φθάσει ποτέ στον προορισμό του. Ομως όλα αυτά δεν μας απασχολούν.
Αλλωστε ας θυμηθούμε πριν από λίγα χρόνια την ίδια υστερία που επικράτησε με τη γρίπη των πουλερικών του ιού Sars, του ιού του Χονγκ Κονγκ κ.λπ. Δισεκατομμύρια κέρδισαν οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων, οι τοπικοί αντιπρόσωποι και οι μεσάζοντες, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη με αυτούς τους ιούς. Γιατί να συμβεί κάτι διαφορετικό με τον συγκεκριμένο ιό;
Ας προβληματιστούν λίγο οι αρμόδιοι για να μην πέφτουν οι ίδιοι θύματα των διαφόρων εμπόρων του κινδύνου.
Ομως τι φταίει ο δυστυχής πολίτης να υφίσταται αυτό το μαρτύριο της κινδυνολογίας;
Συμβουλή μου είναι να παραμείνει ψύχραιμος και απλά να κάνει το εμβόλιο, αφού ούτως ή άλλως η χώρα μας θα το προμηθευθεί και θα το χρυσοπληρώσει".
Ψυχραιμία λοιπόν γιατί ίσως να αποδειχτεί ότι πιο επικίνδυνη από την γρίπη των χοίρων είναι η "γρίπη της ενημέρωσης".
(Χανιώτικα νέα - 24/7/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου