Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Στις γειτονιές του λιμανιού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

"Θα 'μαι πάντα εγώ
μες το όπλο σου σφαίρα
να χτυπάς το νερό,
να χτυπάς τον αέρα
να θυμάσαι ξανά
όσα είχαμε κάνει
τις φωτιές στα ντεπώ,
τη φωτιά στο λιμάνι..."
Παύλος Παυλίδης
- Ξύλινα Σπαθιά

Στις γειτονιές του λιμανιού και της παλιάς πόλης των Χανίων έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Από την περιοχή του Τοπανά, στα στενά του Κολόμπο, μέχρι την Σπλάντζια και την Σαρπηδόνος.
Ποιος δεν θυμάται τις μεγάλες στιγμές της δεκαετίας του '80 και του '90 στο φρούριο Φιρκά, στην Αγγέλου; Τις παρέες με... μπύρες και κιθάρες που διάβαζαν και συζητούσαν. Τις ροκ συναυλίες που σημάδεψαν τη διαδρομή πολλών εφήβων προς την ενηλικίωση. Τις "Τρύπες", τα "Μωρά στη Φωτιά", τα "Ξύλινα Σπαθιά", τους "Horror Vacui", που είχαν εμφανιστεί εντός του φρουρίου, όταν ακόμα παρεχωρείτο για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Τις συζητήσεις επί συζητήσεων ανήσυχων εφήβων για το "πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο" και "να τον κάνουμε καλύτερο". Ασχετα αν ο κόσμος έμεινε ως είχε και με κάποιον τρόπο, τελικά... αλλάξαμε εμείς.
Στις γειτονιές του λιμανιού, όμως, υπάρχει ακόμα αυτή η ωραία δροσιά, αυτός ο άνεμος ελευθερίας που κυριεύει τις καρδιές και τις αισθήσεις και σε γεμίζει με αναμνήσεις. Σ' αυτές τις γειτονιές πάντα υπήρχαν και υπάρχουν οι καλλιτέχνες του δρόμου, οι πλανόδιοι πωλητές, οι ζωγράφοι και οι μουσικοί. Μα και οι ζογκλέρ. Το λιμάνι όπως και κάθε γραφική περιοχή παντού στον κόσμο, περιέχει αυτούς τους τύπους που στο πέρασμά τους από τα Χανιά κάνουν το λιμάνι μας πιο όμορφο και ενδιαφέρον.
Το ίδιο και οι ακροβάτες της φωτιάς, οι ζογκλέρ που αντικρίσαμε προχθές το βράδυ στην πλατεία Συντριβανίου: τρία άτομα που έκαναν παιγνίδια με τη φωτιά και έτυχαν θερμού χειροκροτήματος από τον κόσμο, που φαίνεται ότι επιστρέφει στο λιμάνι.
Αυτό είναι το παλιό λιμάνι και όχι τα οχήματα και οι χωρίς μέτρο δραστηριότητες. Και εμείς, όσοι επιμένουμε να επισκεπτόμαστε το παλιό λιμάνι, οφείλουμε να το σεβόμαστε... Γιατί το λιμάνι, αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού αυτής της πόλης και αυτού του κόσμου...
(Χανιώτικα νέα - Ακροβασίες - 27/7/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου