Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Λύματα και βιολογικοί

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στις 8 Ιουλίου 2009 σημειώθηκε διαρροή λυμάτων ύστερα από ζημιά σε αντλιοστάσιο
της Διαδημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Βόρειου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) που διαχειρίζεται τον βιολογικό καθαρισμό στον άξονα μέχρι το Κολυμπάρι. Την ημέρα εκείνη, ως γνωστόν, είχαν σπάσει δύο αντλίες και ποσότητα λυμάτων κατέληξε στον ποταμό του Πλατανιά και από εκεί στη θάλασσα.
Το Σάββατο 25 Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε και του Ταυρωνίτη λουόμενοι διαπίστωσαν ότι έκαναν το μπάνιο τους δίπλα σε... λύματα, τα οποία όπως διαβεβαιώνει η ΔΕΥΑΒΑ δεν έχουν καμία σχέση με τον βιολογικό καθαρισμό.
Προ ημερών λύματα εμφανίστηκαν στον ποταμό Κλαδισό μετά τις εκβολές του οποίου κάποιοι κάνουν καθημερινά το μπάνιο τους.
Ολα αυτά τα περιστατικά, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Αν εξαιρέσουμε τη βλάβη στο αντλιοστάσιο, στις άλλες περιπτώσεις τα λύματα από πού προέρχονται και γιατί;
Βέβαια, ας μην περιοριζόμαστε στην γκρίνια. Παρά τα προβλήματα που κατά περιόδους προκύπτουν, οι βιολογικοί καθαρισμοί αποτελούν μια αναγκαιότητα.
Οποια περιοχή στο μέλλον δεν έχει βιολογικούς, δεν θα έχει ούτε κόσμο. Διότι οι περιοχές στις οποίες θα λειτουργούν βιολογικοί, θα έχουν πιο καθαρές θάλασσες.
Θεωρητικά έστω. Αλλά και πρακτικά, όταν η κατασκευή και λειτουργία τους γίνεται με σωστό τρόπο κι όταν υπάρχει ετοιμότητα για έγκαιρη αντιμετώπιση του οποιουδήποτε προβλήματος.
Γιατί όμως κάποιες κοινωνίες δεν αποδέχονται εύκολα τη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών. Είναι μόνον η νοοτροπία τού στυλ, "ναι χρειάζονται αλλά όχι στο... σπίτι μου" ή και η αντίληψη ότι σ' αυτή τη χώρα τι λειτουργεί σωστά για να λειτουργήσουν οι βιολογικοί;
Στον βόρειο άξονα, ο βιολογικός καθαρισμός αναμφισβήτητα αποτέλεσε μια αναγκαιότητα. Αλλά και αυτός κατά καιρούς παρουσιάζει περίεργα προβλήματα. Να θυμίσουμε, άλλωστε, ότι στις 13 Αυγούστου 2008, την πρόθεσή της να στραφεί με αγωγές κατά παντός υπευθύνου, σε περίπτωση που υπάρξουν ακυρώσεις από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, εξαιτίας της κακής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του βορείου άξονα, ανακοίνωσε η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων.
Την περίοδο εκείνη ειχε γίνει και υπερχείλιση των φρεατίων που σημειώθηκε στην παραλιακή περιοχή Γερανίου.
Να προσθέσουμε ότι το έργο του συγκεκριμένου βιολογικού καθαρισμού δεν έχει παραδοθεί ακόμα στον φορέα διαχείρισής του, δηλαδή στην ΔΕΥΑΒΑ από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ)! Πότε θα παραδοθεί; Και γιατί αργεί; Και ότι όπως μαθαίνουμε καθυστερούν δευτερεύοντα αναγκαία έργα του βιολογικού στην περιοχή από Ταυρωνίτη έως Κολυμπάρι εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων από την πολιτεία!
Εν κατακλείδι, οι βιολογικοί είναι αναγκαίοι. Είναι όμως υποχρέωσή μας να στεκόμαστε κριτικοί απέναντι στα κακώς κείμενα και υποχρέωση των αρμοδίων να ενημερώνουν τον κόσμο για τυχόν λάθη και προβλήματα.
Ευχή μας, όλα αυτά να επιλυθούν ώστε στο μέλλον να μιλάμε μόνο για καθαρές θάλασσες και όχι για διαρροές και δυσοσμίες. Και αυτό, μπορεί να γίνει μόνο με τη σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και με μια άλλη συνείδηση των πολιτών.
(Χανιώτικα νέα - 3/8/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου