Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Κάπνισμα τέλος;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κάπνισμα τέλος από 1η Ιουλίου. Ετσι έλεγε το υπουργείο και η κυβέρνηση. Ετσι νόμιζαν αρκετοί. Αμ δε. Τι λειτουργεί σωστά και τι σχεδιάζεται με σοβαρότητα σ' αυτή τη χώρα; Σε ένα κράτος... αυθαιρεσίας που την τελευταία στιγμή λαμβάνει μέτρα για το... καλό μας. Ετσι και σ' αυτό το θέμα. Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκε στις 11.20 το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου - ίσως για να μη χαλάσει η παράδοση που θέλει τους Ελληνες, την τελευταία στιγμή να κλείνουν τις εκκρεμότητές τους. Και λίγα λεπτά μετά η μέρα άλλαξε. Και ο νόμος άρχισε να... εφαρμόζεται. Θεωρητικά βεβαίως. Χωρίς να ξέρει κανείς τι περιέχει και τι προβλέπει. Ολοι είχαν μάθει, μόνον ό,τι έγραψαν τα ΜΜΕ μέσα από "δημοσιογραφικές πληροφορίες ". Και το πρωί της Τετάρτης σε όλη τη χώρα - και στα Χανιά έγινε "μπάχαλο". Στη Δημοτική Αστυνομία έσπευσαν καταστηματάρχες για να δηλώσουν ότι το κατάστημά τους, εφόσον είναι κάτω από 70 τετραγωνικά, θα είναι για καπνιστές. Αλλά η Δημοτική Αστυνομία και ο Δήμος Χανίων δεν είχαν ιδέα όπως ήταν φυσικό για το τι προβλέπει ο νόμος. Τουλάχιστον επισήμως. Μόνον ανεπισήμως. Αλλά αν επισήμως δεν γνωρίζεις, πώς να εφαρμόσεις αυτό το οποίο καλείσαι να εφαρμόσεις.
Και έτσι, όπως μας έλεγε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων Μιχάλης Ντάλλας, "είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που ο νόμος ψηφιστηκε στις 11.20 χθες (προχθές) το βράδυ να μην έχουμε υπεύθυνη ενημέρωση. Θα ενημερωθούμε και θα ενημερώσουμε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος".
Στον "αέρα", όμως, ήταν μέχρι χθες και το θέμα των ελέγχων. Οπως μεταδόθηκε, δεν είχε γίνει σαφές ποια ελεγκτικά όργανα θα αναλάβουν το θέμα των ελέγχων. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε γνωστό ότι θα στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας για να επισημάνει ότι οι δήμοι δεν είναι αρμόδιοι να εκδίδουν προς τους καταστηματάρχες τις αναγκαίες πιστοποιήσεις για τις υποδομές.
"Μπάχαλο" λοιπόν καθώς τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.
Οπως εύστοχα σχολιάστηκε χθες, μόνο σε Δήμους και Νομαρχίες πέτυχε η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος...
Τουλάχιστον προς το παρόν.
Και η ζωή συνεχίζεται...

Mε ποδήλατα...

Η τιμή της βενζίνης τραβά για τα καλά την ανηφόρα. 1,22 ευρώ επωλείτο και χθες η αμόλυβδη σε πρατήρια των Χανίων. Οπως λένε οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, η τιμή αυτή δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους αλλά μόνο τα διυλιστήρια και τις εταιρείες που την καθορίζουν. Πού θα πάει όμως αυτή η κατάσταση; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε στα σοβαρά να αρχίσουμε περισσότερες μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς και με ποδήλατα;
(Χανιώτικα νέα - 3/7/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου