Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Συνεργασία για μαύρο χρυσό

Αποφασιστικό ρόλο «στον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας με τεράστια οφέλη για τους Ελληνες πολίτες», ευελπιστεί να διαδραματίσει το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο για το λόγο αυτό ξεκίνησε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου του Πανεπιστημίου του Stavanger Νορβηγίας.
Η συνεργασία αυτή, όπως επισημάνθηκε χθες, ενισχύει τις δυνατότητες του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης για υποστήριξη και υλοποίηση παρεμβάσεων στην ανίχνευση και εξόρυξη. Χθες, το τμήμα ΜΗΧΟΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου του Πανεπιστημίου Stavanger.
Η επίσκεψη είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των καθηγητών των δύο τμημάτων, καθ. R. Time και αν. καθ. Β. Κελεσίδη. Η αντιπροσωπεία από τη Νορβηγία αποτελείται από 27 άτομα (καθηγητές, ερευνητικό, διδακτικό, διοικητικό προσωπικό και υποψήφιους διδάκτορες). Η επίσκεψη θα διαρκέσει μία εβδομάδα, περιλαμβάνει ξενάγηση και συζητήσεις στα εργαστήρια του ΜΗΧΟΠ, γεωλογική εκδρομή στο φαράγγι της Σαμαριάς με οδηγό τον αν. καθ. του τμ. ΜΗΧΟΠ Ε. Μανούτσογλου, επίσκεψη στην Κνωσό και σε περιοχές εμφάνισης αντιπροσωπευτικών γεωλογικών σχηματισμών στην Κρήτη.
Υπεγράφησαν μνημόνιο ερευνητικής συνεργασίας για 5 χρόνια, όπως επίσης και αμοιβαία συμφωνία για την κάλυψη της κινητικότητας υπό την ομπρέλα του Erasmus, έργου στο πλαίσιο του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η συγκυρία, δε, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης η πρόθεση του ελληνικού κράτους να προβεί σε νέες παραχωρήσεις για έρευνα υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ύστερα από 15 χρόνια. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η δημιουργία του νέου φορέα που θα αναλάβει τις παραχωρήσεις, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει νέα γεωτρητική δραστηριότητα στον Πρίνο, με την Ενεργειακή Αιγαίου να υλοποιεί την πρώτη από τις γεωτρήσεις που έχει ανακοινώσει.
(Ελευθεροτυπία - 27/5/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=48366

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου