Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Το θεατρικό έργο του Αργύρη Χιόνη στα Χανιά

Ο ποιητής Αργύρης Χιόνης
Ο θίασος
Το άγνωστο μέχρι σήμερα θεατρικό έργο του Αργύρη Χιόνη θα παρουσιαστεί στα Χανιά στα τέλη Μαίου. Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία θεάτρου: "Μνήμη" αναφέρει:
"Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ ετοιμάζεται να παρουσιάσει στα τέλη Μαΐου ένα δίπτυχο παραστάσεων, πάνω στο άγνωστο μέχρι σήμερα θεατρικό έργο του ποιητή Αργύρη Χιόνη.
Η μία πτυχή του αφιερώματος θα αφορά στο θεατρικό έργο «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ», Φάρσα σε 4 εικόνες, γραμμένο στο Άμστερνταμ το 1973, και θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη.
Η δεύτερη πτυχή αφορά στις παντομίμες «Ο ρήτορας ή ο κανιβαλισμός», Ελάχιστο στιγμιότυπο από τη δράση Μεγίστου Ανδρός, και «Αυτός εντός και εκτός του κοστουμιού του», Βουβό θεατρικό ποίημα, γραμμένες επίσης στο Άμστερνταμ το 1971. Στη δεύτερη αυτή πτυχή του αφιερώματος, που θα έχει το γενικό τίτλο «ΒΡΟΧΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ» και θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Δέσποινας Πολλαναγνωστάκη, θα συνυπάρχουν στην παράσταση μαζί με τις δύο παντομίμες και 32 ποιήματα από το συγκεντρωτικό τόμο «Η Φωνή της Σιωπής» (1966-2000).
Στις 2 αυτές παραστάσεις, που θα παίζονται εναλλάξ στο θέατρο Κυδωνία, Υψηλαντών 12, από τις 30 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου, συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Παλιεράκης, Γιάννης Βιολάκης, Salih Hatιsaru, Μαρία Μπουλουγούρη, Λίλα Τρουλλινού, Θοδωρής Σεραφείδης και ο τσελίστας Arnold Smith. Η σύνθεση των ήχων και η μουσική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Ιατρόπουλου, οι φωτισμοί της Μαρίας Μπαλαντίνου, ενώ το εικαστικό μέρος των παραστάσεων συνυπογράφουν οι σκηνοθέτες τους Μιχάλης Βιρβιδάκης και Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη.
Τα θεατρικά έργα του συγγραφέα μαζί με τη διανομή των παραστάσεων θα εκδοθούν από τις εκδόσεις «Κίχλη» σε έναν τόμο με τίτλο Το μήνυμα και άλλες δύο φάρσες και θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο ταυτόχρονα με τις παραστάσεις τους στα Χανιά.
Τα έργα:
«Το μήνυμα»: Δύο μαντατοφόροι, που δεν θυμούνται από πού ξεκίνησαν, οφείλουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα, που κάποιοι τους εμπιστεύθηκαν και που έχουν ξεχάσει, σε κάποιο εξέχον πρόσωπο, που δεν ξέρουν ούτε ποιο είναι ούτε πού βρίσκεται. Στην πορεία τους αυτή προς το πουθενά και προς τον κανένα, φτιάχνουν, αδιάκοπα, καινούργια μηνύματα που, αδιάκοπα, ξεχνούν, ώσπου να καταλήξουν στην αποδοχή της μοίρας τους, στην παραδοχή ότι είναι ανίκανοι να απαντήσουν στο προαιώνιο ερώτημα: «Ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πού πηγαίνουμε;»
Στο έργο «Ο ρήτορας ή ο κανιβαλισμός», ένας βουβός, αειφάγος και αδηφάγος πολιτικάντης γοητεύει το κουφό πλήθος.
Στο «Αυτός εντός και εκτός του κοστουμιού του», παρακολουθούμε τον βίο και την πολιτεία ενός ανδρείκελου που παριστάνει τον άνθρωπο.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Πολίτης σε κείμενό του που έγραψε για το πρόγραμμα των παραστάσεών μας, σημειώνει: «…Αυτά τα έργα γράφτηκαν πριν τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια, και δεν παίχτηκαν ποτέ από τότε. Πώς είναι όταν κάποια στιγμή ανοίγουμε το παλιό μπαούλο και βρίσκουμε μια φορεσιά ανέγγιχτη, αγορασμένη κάποτε, που η θεά Τύχη δεν θέλησε να τη φορέσουμε ποτέ; Αν την είχαμε βάλει τότε, ίσως να φάνταζε περισσότερο, καινουριοραμμένη και μοντέρνα· σήμερα όμως έχει μιαν άλλη χάρη – καθώς τέτοια υφάσματα δεν βρίσκονται εύκολα, ούτε τόσο καλοί ράφτες. Μπορεί η μόδα της να ’χει περάσει, μα η αρχοντιά κι η ομορφιά της είναι πάντα εδώ. Κρίμα όμως, επειδή αν τα έργα ετούτα είχαν παιχτεί στην ώρα τους, θα μιλούσαμε τώρα, νομίζω, για κλασικές, σταθερές αξίες.»
Το μέχρι στιγμής λογοτεχνικό έργο του Αργύρη Χιόνη απαρτίζεται από:
– ένδεκα ποιητικές συλλογές, οι δέκα από τις οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, σ’ ένα συγκεντρωτικό τόμο που φέρει τον τίτλο Η φωνή της σιωπής. Η ενδέκατη, με τον τίτλο Στο υπόγειο, έχει επίσης εκδοθεί από τη ΝΕΦΕΛΗ.
– πέντε συλλογές αφηγημάτων, δύο εκ των οποίων, Όντα και μη όντα (βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ 2007) και Περί αγγέλων και δαιμόνων, διατίθενται στο εμπόριο από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ. Από τις εκδόσεις ΚΙΧΛΗ έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες (2008).
– πλήθος μεταφράσεων, πεζών και ποιημάτων, από τα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και ολλανδικά.
Ποιήματα και πεζογραφήματα του ίδιου έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ολλανδικά, σερβοκροάτικα και ρουμάνικα.
Κρατήσεις θέσεων, πληροφορίες στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου