Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ερευνα: Μόνο το 10% των Κρητικών εμπιστεύονται ΕΛ.ΑΣ. και Δικαιοσύνη

Μόλις 1 στους 10 κατοίκους της Κρήτης θεωρεί πως η Αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της και μόνο 1 στους 10 εμπιστεύεται απόλυτα την ελληνική Δικαιοσύνη.
Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κι έχει αλλάξει τις συνήθειες των πολιτών, οι αλλοδαποί βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα μίντια διογκώνουν υπερβολικά το ζήτημα αυτό, και η Αστυνομία στην Κρήτη θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα, αν την άφηναν οι πολιτικοί, αν δεν ήταν διεφθαρμένη ή ανεπαρκής.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την παγκρήτια έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, διευθυντή των εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης και Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και του υποψηφίου διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γ.Ι. Ματαλλιωτάκη, από τις 6 ώς τις 9 Μαΐου 2009. Στη σύνταξη του ερωτηματολογίου συνεργάστηκαν ακόμη ο διδάκτορας Μιχαήλ Νικολαράκης, ο διδάκτορας του Παντείου και καθηγητής στο ΤΕΙ, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Γιώργος Παπακωνσταντής κ.ά.
Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό και περιελάμβανε 1.011 νοικοκυριά της Κρήτης και βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε άτομα από 18 έως άνω των 60 ετών, από φοιτητές του μαθήματος Ανάλυσης Δεδομένων. Σύμφωνα με την έρευνα:
- Το 89% δηλώνει ότι το θέμα της εγκληματικότητας στην Ελλάδα χειροτέρευσε κατά τον τελευταίο χρόνο, 8,2% παρέμεινε ίδια και μόλις 1,6% του δείγματος δήλωσε πως καλυτέρευσε.
- Το 26,8% θεωρεί ότι στην Κρήτη η Αστυνομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά οι πολιτικοί εμποδίζουν το έργο της. Το 21% δήλωσε ότι κύριος λόγος της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στο νησί είναι η ανεπάρκεια και η διαφθορά των ίδιων των αστυνομικών. Το 19,7% θεωρεί πως η Αστυνομία στην Κρήτη δεν κάνει καλά τη δουλειά της, το 17,8% πως χρειάζεται δραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση και την οργάνωσή της και μόλις 10,4% δήλωσε πως η πάταξη της εγκληματικότητας στην Κρήτη είναι εφικτή, γιατί η Αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της!
- Το 51,7% των πολιτών μάλιστα δεν κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι έπεσε θύμα, κυρίως διότι θεώρησαν ότι η Αστυνομία αδυνατεί να τους βοηθήσει!
- Για τον βαθμό εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, μόλις το 10,5% δήλωσε πως την εμπιστεύεται απόλυτα. Το 21,7% των πολιτών αφήνει σαφείς αιχμές για το έργο της, δηλώνοντας ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη αναλόγως την περίσταση. Το 42,5% δείχνει μέτρια εμπιστοσύνη, ενώ το 19,2% δηλώνει πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη.
- Το 54,4% υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα το ίδιο εγκληματούν όλοι, το 40,6% του δείγματος πιστεύει πως οι εγκληματίες στην Ελλάδα είναι αλλοδαποί στο μεγαλύτερο ποσοστό.
- Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, το 86,8% θεωρεί ότι ο τρόπος παρουσίασης της εγκληματικότητας είναι υπερβολικός ή μάλλον υπερβολικός και μόλις 9,7% θεωρεί πως ο μιντιακός τρόπος παρουσίασης των εγκληματικών ενεργειών ανταποκρίνεται στην αλήθεια!
(Ελευθεροτυπία - 14/5/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=44033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου