Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Στον "θεατρικό κόσμο" του Πιραντέλο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στον «θεατρικό κόσμο» του Λουίτζι Πιραντέλο «ταξίδεψε» το κοινό που παρακολούθησε τα τέσσερα μονόπρακτα του συγγραφέα που παρουσίασε το Σάββατο και την Κυριακή η Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Ωδείο. Τα μονόπρακτα, που ανέβηκαν σε σκηνοθεσία Χρήστου Ραχιώτη και Μαρίας Μεντέζ ήταν: "Ο άλλος γιος", "Ο ηλίθιος", "Η πατέντα", "Το πιθάρι". Τα δύο πρώτα είχαν πιο κοινωνικό χαρακτήρα, τα δύο τελευταία ήταν πιο κωμικά.
Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση των ρόλων από τα μέλη της Πειραματικής Σκηνής, δηλαδή από νέους και νέες που δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά στελέχωσαν και στελεχώνουν αυτήν την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Με κριτήριο, λοιπόν, ότι τα μονόπρακτα ανέβηκαν από την Ερασιτεχνική Σκηνή, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να ικανοποίησε τον κόσμο που χειροκρότησε θερμά τόσο τους ηθοποιούς όσο και τους σκηνοθέτες.
Στα τέσσερα μονόπρακτα έπαιξαν οι: Σοφία Ανδρεαδάκη, θεοδώρα Ρήγα, Γιάννης Παπαπαναγιώτου, Κατερίνα Βουτετάκη, Μαριντίνα Καρδαράκου, Νεφέλη Κοσκινά, Κωνσταντίνα Κοσκινά, Δημήτρης Καμίτσης, Κούλα Γιομελάκη, Μανώλης Βαρδαλάκης, Κατερίνα Μιχελάκη, Στεφανία Ξανθουδάκη, Λέανδρος Μπουζιώτης, Χρυσούλα Ψυλλάκη, Αγγελική Καπαντάη.
Όλοι, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στη σκηνή και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό. Κάποια μάλιστα από τα παιδιά αυτά φάνηκε να έχουν ταλέντο στην υποκριτική τέχνη.
Ο Λουίτζο Πιραντέλο(1867-1936) , γεννήθηκε στο Πόρτο Εμπέντοκλε, πόλη στη νότια ακτή της Σικελίας, κοντά στο Τζιρτζέντι, τον αρχαίο Ακράγαντα. Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του.
Πίστευε πως η αλήθεια είναι υποκειμενική ή ότι δεν υπάρχει και η αρχή τού: «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», διαποτίζει όλο το έργο του.
Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του: "Ο μακαρίτης Ματθαίος Πασκάλ". Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο.
Από τα σημαντικότερα έργα του Πιραντέλο είναι τα : "Οταν ήμουν τρελός", "Όπως με θέλεις", "Να ντύσουμε τους γυμνούς", «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Ηδονή της τιμιότητας», «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Η αλήθεια του καθενός» κ.α..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου