Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Η χωματερή των... πυραύλων

Υπολείμματα πυραύλων, βομβών και στόχων συνεχίζουν να ρυπαίνουν με αμείωτους ρυθμούς την περιοχή του Ακρωτηρίου καθώς και το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος «Φίλοι του Βυθού», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα, θέτοντας μάλιστα και θέμα δημόσιας υγείας. Πριν από οκτώ χρόνια οι «Φίλοι του Βυθού» επισκέφθηκαν την περιοχή του Πεδίου Βολής Ακρωτηρίου και δημοσιοποίησαν στη χανιώτικη κοινωνία εικόνες ντροπής, που αποδείκνυαν την αδιαφορία και την αναλγησία προς το περιβάλλον των αρμοδίων. Σε μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από τα βλέμματα των περισσότερων, βρίσκονται παρατημένα στα στοιχεία της φύσης και στην περιέργεια των κατσικιών εκατοντάδες σκουριασμένα απομεινάρια των βολών που εκτελούνται εκεί από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Υπολείμματα πυραύλων, βομβών και στόχων ρυπαίνουν μια ολόκληρη πλαγιά και την παρακείμενη θαλάσσια περιοχή. Η τοπική κοινωνία ενημερώνεται, ανησυχεί, ζητεί λύση.
Οκτώ χρόνια μετά, οι «Φίλοι του Βυθού» επισκέφθηκαν και πάλι την περιοχή και όπως διαπιστώνουν, η κατάσταση παραμένει η ίδια. «Δεν έχει γίνει το παραμικρό. Δεν έχει μαζευτεί ούτε ένα κουφάρι πυραύλου, ούτε ένας σκουριασμένος στόχος. Το βουνό συνεχίζει να έχει την εικόνα του σκουπιδότοπου και τα κατσίκια συνεχίζουν να βόσκουν αμέριμνα δίπλα στο κατεστραμμένο πολεμικό υλικό. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στον βυθό της θάλασσας», τονίζει ο Σύλλογος.
Και προσθέτει: «Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη από την εικόνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δοκιμές των πυραύλων γίνονται πάνω από τον θαλάσσιο χώρο και η πλειοψηφία των υπολειμμάτων καταλήγει στη θάλασσα. Αυτά που βλέπουμε οφείλονται σε ένα ελάχιστο ποσοστό από τις βολές εκείνες που εκτρέπονται από την προβλεπόμενη θέση τους και καταλήγουν στο βουνό».
Γ.ΛΥΒ.
(Έντυπη Έκδοση, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 15 Μαΐου 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου