Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Οι τιμές της βενζίνης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε μόνιμη βάση υπάρχει “καπέλο” περίπου 10 λεπτών του ευρώ στις τιμές πώλησης των καυσίμων στον νομό Χανίων. Χθες, ο μέσος όρος πώλησης της βενζίνης ήταν στα Χανιά 0,90 ευρώ το λίτρο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχε φτάσει το ένα ευρώ.
Το πρόβλημα το έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι ίδιοι οι πρατηριούχοι της Κρήτης, οι οποίοι για άλλη μια φορά χθες έθεσαν τον υπουργό Ανάπτυξης προ των ευθυνών του και ζήτησαν με υπόμνημα που του έστειλαν να παταχθεί η κερδοσκοπία στα καύσιμα.
Στο κοινό υπόμνημα των Ενώσεων Βενζινοπωλών των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, τονίζεται χαρακτηριστικά:
“Στην Κρήτη ζούμε τη θλιβερή πραγματικότητα να διαμορφώνεται η τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων σε τιμές πολύ ψηλότερες και αδικαιολόγητες σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στην Κρήτη είναι περίπου 10 λεπτά του ευρώ υψηλότερη σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στο σύνολο της χώρας. Αν μάλιστα συγκρίνετε τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στην Κρήτη με τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στους νομούς με τις φθηνότερες τιμές, θα διαπιστώσετε ότι η διαφορά ξεπερνάει ακόμα και τα 20 λεπτά! Καθίσταται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το γεγονός αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού, όσο και στους τουρίστες που μαζικά επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κρήτη και δίχως αμφιβολία αποτελεί μια αδικία εις βάρος ημών των Κρητικών, καθώς συνιστά μια δυσμενέστερη μεταχείριση σε σχέση με τους συμπολίτες μας από την υπόλοιπη Ελλάδα”.
Σημειώνουν ακόμη ότι “η παγκόσμια οικονομική κρίση που απειλεί σήμερα τη διεθνή κοινότητα, οφείλεται στην ανεξέλεγκτη και δίχως όρια και περιορισμούς λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αφορμή για το ξέσπασμα της κρίσης αποτέλεσε η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες, και η οποία ήταν προϊόν αποκλειστικά κερδοσκοπικών φαινομένων”.
Καταλήγοντας καλούν τον υπουργό να λάβει μέτρα “ώστε να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις που παρουσιάζει η αγορά καυσίμων στην Κρήτη και να αρθεί η αδικία που υφιστάμεθα όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης. Τέτοια μέτρα είναι: η επιβολή πλαφόν ως προς την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή πώλησης καυσίμων, που όμως θα έχει αποτελέσματα μόνο αν επιβληθεί σε όλους τους παράγοντες της αγοράς καυσίμων, δηλαδή στα διυλιστήρια, τις εταιρείες χονδρικού εμπορίου και τα πρατήρια λιανικής πώλησης, η επιβολή πλαφόν να μην είναι περιστασιακή, αλλά να έχει μια διαρκή ισχύ, η απαγόρευση μεταβολής των τιμών πώλησης υγρών καυσίμων εάν δεν έχει παρέλθει προθεσμία τουλάχιστον 15-20 ημερών από την προηγούμενη μεταβολή.
Με άλλα λόγια σας καλούμε να φανείτε συνεπής με τις δηλώσεις σας και να κάνετε πράξη τα λεγόμενά σας για πάταξη των καρτέλ και της κερδοσκοπίας”.
Προς τιμήν τους οι βενζινοπώλες ζητούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Διαπιστώνουν και οι ίδιοι το πρόβλημα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και διατυπώνουν προτάσεις η υλοποίηση των οποίων θα συντελέσει στην πτώση των τιμών. “Σε μόνιμη βάση υπάρχει καπέλο στις τιμές στον νομό Χανίων”, μου έλεγε χθες ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού κ. Βαγγέλης Κώτσος, ο οποίος επανειλημμένως έχει καταγγείλει την κατάσταση αυτή. Τον λόγο τώρα έχει ο υπουργός. Επιτέλους, δεν μπορεί οι κάτοικοι της Κρήτης να πληρώνουμε μονίμως τα καύσιμα σε αυτές τις τιμές.
(Χανιώτικα νέα - 20/2/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου