Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Πλούτος αρχιτεκτονικός

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σημαντικός ο αρχιτεκτονικός πλούτος της πόλης των Χανίων. Οπως διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του Γιώργου Κώνστα στις "Διαδρομές" του Σαββάτου, "πέρα από τα 147 κτήρια που έχουν κριθεί διατηρητέα στην πόλη των Χανίων, τα μέλη των ερευνητικών ομάδων που εδώ και ενάμιση χρόνο πραγματοποιούν αυτή τη μελέτη, εντόπισαν 700 κτήρια μεγάλης ή και μικρότερης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας, τα οποία δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στην πόλη".
Αυτός ο σπάνιος αρχιτεκτονικός πλούτος με τα μοναδικά νεοκλασικά και όχι μόνο κτήρια, καταγράφεται και αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα την οποία πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
"Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και άλλα αξιόλογα κτήρια κοντά στα κηρυγμένα ή σε πλατείες, δρόμους, μέτωπα οδών που χαρακτηρίζουν όμως τη φυσιογνωμία της πόλης", λέει ο γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Γιάννης Χριστοδουλάκος.
Οπως σημειώνουν μάλιστα οι ερευνητές, υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη αυτών των κτηρίων. Σε μια πόλη και σε έναν κόσμο που αλλάζει, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι εδώ, διατηρούνται σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία. Και μια πόλη που έχει πολιτισμό και αρχιτεκτονική ομορφιά, έχει και μέλλον...
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου