Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Το μέλλον του τουρισμού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο ένας βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας είναι η γεωργία. Ο άλλος είναι είναι ο τουρισμός. Το μέλλον και των δύο είναι αβέβαιο στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Για τον αγροτικό τομέα αρκετά έχουν γραφτεί, τελευταία, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Για τον τουριστικό τομέα, νέους δρόμους ανοίγει η μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Μια μελέτη για τον λεγόμενο εναλλακτικό τουρισμό.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα μας, ο πολιτισμικός, ο φυσιολατρικός, ο γαστρονομικός, ο αρχαιολογικός και ο ορειβατικός τουρισμός είναι οι κυριότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που προτιμούν οι τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται το νομό Χανίων.
Επίσης, αναφέρεται ότι «χρειάζεται ένας στρατηγικός προγραμματισμός, συντονισμός και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων του νομού, προσφέροντας υπηρεσίες εξασφαλισμένης ποιότητας που θα ανταποκρίνονται και θα ικανοποιούν τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις των τουριστών, θα προκαλούν το ενδιαφέρον τους για την κρητική διατροφή, τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο, την ιστορία και τις αξίες της περιοχής».
Τα προηγούμενα χρόνια, οι τουριστικές υποδομές στο νομό Χανίων αφορούσαν, ως επί το πλείστον, ανέγερση μικρών ή μεγάλων ξενοδοχείων σε περιοχές του Βόρειου Οδικού Αξονα. Από τη Γεωργιούπολη μέχρι τον Πλατανιά και το Μάλεμε.
Ταυτόχρονα, σε κάποιες περιοχές, όπως στο Βάμο και στη Μηλιά, αναπτύχθηκαν δράσεις αγροτουρισμού με σύνθημα: "Ανάπτυξη με σεβασμό στην παράδοση".
Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που έχω δει είναι μια τουριστική επένδυση -άγνωστη στα Χανιά σε σχέση με άλλες- στον Δραπανιά της Κισάμου. Εκεί ο επιχειρηματίας έφτιαξε οικήματα τα οποία μοιάζουν με ανεμόμυλους, βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και γύρω από ελαιόδεντρα. Ο ίδιος, ο οποίος προσφέρει και μαθήματα ψαρέματος, δεν εκμεταλλεύτηκε όλη την έκταση, άφησε τα δέντρα και περιορίστηκε σε 24 κλίνες. Εχει όμως τουριστική κίνηση, κυρίως μέσω Ιντερνετ, και χειμώνα και καλοκαίρι.
Οι νέες μορφές τουρισμού, αυτές που σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν την πολιτισμική ομορφιά αλλά και την φυσιολατρική πλευρά του νομού Χανίων, ίσως να αποτελούν απάντηση στην αβεβαιότητα για το μέλλον.
(Χανιώτικα νέα - 11/2/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου