Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κρήτη: Στροφή στον εναλλακτικό τουρισμό

Ο πολιτισμικός, ο φυσιολατρικός, ο γαστρονομικός, ο αρχαιολογικός και ο ορειβατικός τουρισμός είναι οι κυριότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που προτιμούν οι τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την Κρήτη.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων με σκοπό την προοπτική ανάπτυξης επιλεκτικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συγγενών δραστηριοτήτων, αλλά και τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το τουριστικό προϊόν. Η έρευνα αυτή μπορεί να αποτελέσει οδηγό και γι' άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
- Ο πολιτισμικός τουρισμός, που επικεντρώνεται στην ιστορική, καλλιτεχνική και πνευματική κληρονομιά του νησιού, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης με 59,2%, με τους Αυστριακούς (93,8%) και Πολωνούς (85,3%) να δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
- Ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο οποίος αφορά ζώνες παράκτιες, πεδινές αλλά και ορεινές με ενδιαφέρουσα βιοποικιλότητα, πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα, συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό ενδιαφέροντος με 53,3% επί του συνόλου των αλλοδαπών, με τους άνδρες να ενδιαφέρονται πιο πολύ (62%) έναντι των γυναικών (47%). Τα μεγαλύτερα ποσοστά έχουν οι Σλοβάκοι/Τσέχοι (78,9%) και Αυστριακοί (72%).
- Ο γαστρονομικός τουρισμός, όπου κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας, με μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών και ανεξάντλητο πλούτο παραδοσιακών συνταγών, συγκεντρώνει επίσης μεγάλο ποσοστό ενδιαφέροντος με 50,2% με περισσότερο ενδιαφερόμενους τους Βέλγους (89,7%), Πολωνούς (77,6%) και Σλοβάκους/Τσέχους (76,5%).
- Ο αρχαιολογικός τουρισμός, που σχετίζεται με σημαντικό αριθμό αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής, λαμβάνει το 46,3% των συνολικών προτιμήσεων των αλλοδαπών τουριστών, με τους Αυστριακούς (78,6%) και Σλοβάκους/Τσέχους (72,2%) να επιδεικνύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
- Ο ορειβατικός τουρισμός με τη βοήθεια των μονοπατιών που βοηθούν στην ανάβαση των επισκεπτών αλλά και με την προώθηση δράσεων που αφορούν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του ορεινού χώρου, προτιμάται κατά 42,3% από το σύνολο των ερωτωμένων, με τους άνδρες να ενδιαφέρονται κατά 50% και τις γυναίκες κατά 36,3%, ενώ όσον αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες κυριαρχούν αυτοί που είναι ηλικίας 16-34 ετών.
- Στο ερώτημα ποιες δραστηριότητες ενδιαφέρουν τους τουρίστες, σύμφωνα με τις απαντήσεις το ενδιαφέρον των τουριστών προκαλούν κυρίως οι επισκέψεις σε παραδοσιακά καταλύματα, σε εθνικά πάρκα και δρυμούς, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η γευσιγνωσία τοπικών αγροτικών προϊόντων, η συμμετοχή σε τοπικές γιορτές κρασιού και σε γαστρονομικές περιηγήσεις.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας συμπληρώθηκαν 1.045 έγκυρα ερωτηματολόγια, μεταφρασμένα σε έξι διαφορετικές γλώσσες (νορβηγικά, σουηδικά, αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά και ρωσικά), από αλλοδαπούς τουρίστες 13 διαφορετικών χωρών (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία, Ρωσία και Σλοβακία).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλο τον νομό Χανίων και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές του και στον κρατικό αερολιμένα Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», κατά την αναχώρηση των αλλοδαπών τουριστών. Εγινε με πρωτοβουλία και ανάθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).
Υπεύθυνοι ήταν ο συντονιστής σπουδών και έρευνας στο Τμήμα Οικονομίας του ΜΑΙΧ, δρ Γιώργος Μπαουράκης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, και ο ερευνητής του ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - Ελευθεροτυπία - 10/2/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=15877

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου