Σάββατο, 3 Αυγούστου 2019

Η άσκοπη οπλοχρησία

Θλίψη και θυμό προκαλεί το νέο περιστατικό με ελαφρύ τραυματισμό γυναίκας από σφαίρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα μετέβη στο Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ότι το τραύμα ήταν επιφανειακό, ενώ υποβλήθηκε σε εξετάσεις.
Τα χειρότερα μπορεί να αποτράπηκαν αλλά σε κάθε περίπτωση, το να περπατάς ή να οδηγείς στο κέντρο της πόλης και από το… πουθενά να σε βρει… μια σφαίρα, είναι εξοργιστικό και σοκαριστικό.
Πριν αρκετά χρόνια στην Κρήτη είχε συσταθεί Επιτροπή ενάντια στην άσκοπη οπλοχρησία με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη. Με πρωτοβουλία της Επιτροπής, τον Ιούλιο του 2005, είχε υπογραφεί στ’ Ανώγεια διακήρυξη ενάντια στην παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Στην εκδήλωση διαβάστηκε επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ας μου επιτραπεί να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι σαν Κρητικός αγαπώ και σέβομαι όλα τα έθιμά μας. Δεν είναι, λοιπόν, χωρίς κόπο ψυχής να προτείνω και εγώ ένα τέτοιο μέτρο. Το κάνω, όμως, γιατί πάνω από όλα θέτω τη ζωή και την ακεραιότητα των συνανθρώπων μας και αυτό, νομίζω, πως είναι το βασικό μας επιχείρημα που θα πρέπει να μετρήσει στην κρίση των συμπατριωτών μας».
Μόνο που η άσκοπη οπλοχρησία ζει και… βασιλεύει. Παρά τα κατά καιρούς αθώα θύματα από σφαίρες, η νοοτροπία αρκετών δεν αλλάζει. Ολοι νομίζουν ότι το δικό τους όπλο δεν θα βρει ποτέ άνθρωπο. Αν και όταν όμως γίνει το κακό θα είναι πια πολύ αργά.
Η άσκοπη οπλοχρησία όχι μόνον δεν έχει κανένα νόημα αλλά δυσφημεί τον τόπο μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν φταίνε σε τίποτα οι ντόπιοι ή οι επισκέπτες που τιμούν τον τόπο μας με την επιλογή τους να περάσουν εδώ τις διακοπές τους, να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα τέτοιων παράλογων καταστάσεων.
Η λύση μπορεί να έρθει μόνο με Παιδεία και Πολιτισμό. Με το να καταλάβουν όλοι ότι η άσκοπη οπλοχρησία δεν αποτελεί ούτε παράδοση ούτε τιμά τα Χανιά και την Κρήτη. Αντίθετα, εγκυμονεί τον κίνδυνο κάποιος να χάσει τη ζωή του και ο οπλοφόρος να βρεθεί στη φυλακή.
Η άσκοπη οπλοχρησία δεν συνιστά λεβεντιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 3/8/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-askopi-oplochrisia/?fbclid=IwAR34by4JH6ZN-zVI2mKQJh-Kfk_Tl1-084ph2-zvHrbb2jSe7LNh0IlzSBY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου