Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Πλατεία 1866 - Χατζημιχάλης Γιάνναρης

Στην πλατεία 1866 βρίσκεται και η ορειχάλκινη προτομή του Χατζημιχάλη Γιάνναρη.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο της εποχής, είχε γίνει στις 12 Απριλίου 1966 με αφορμή τα 100 χρόνια από την επανάσταση του 1866.
Οπως αναφέρει στο βιβλίο του: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων” ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης, η προτομή αυτή είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Κανακάκη.
Σύμφωνα με τον Αντ. Μ. Βαρουχάκη, «ο Μιχάλης Γιάνναρης ήταν παιδί του παπα-Γιάννη Γιάνναρη και πήρε το όνομα του Χατζή όταν σε μικρή ηλικία πήγε με τον πατέρα του για προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Γεννήθηκε στους Λάκκους. Διακρίθηκε ως οπλαρχηγός στην επανάσταση του 1858. Ηταν αρχικά Αρχηγός και κατόπιν Γενικός Αρχηγός Κυδωνίας κατά τις επαναστάσεις 1866-69, 1878 και 1896-97. Οι φυλακίσεις, οι εξορίες και οι κακουχίες δεν πτόησαν ποτέ το μεγάλο αυτόν πολεμιστή, ο οποίος ήταν πάντα παρών στα καλέσματα της σκλαβωμένης του πατρίδας. Ομως ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης δεν υπήρξε μόνο μεγάλη μορφή του αγώνα αλλά και συγγραφέας, ποιητής, πολιτικός και διπλωμάτης. Εγραψε ένα επικολυρικό ποίημα με τον τίτλο: “Η Κρητικοπούλα”, εμπνευσμένο από τη δυστυχία και τα βάσανα των Κρητικών κατά την επανάσταση του 1866».
Ακόμα ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης, σημειώνει ότι «το 1912 και ενώ η Κρήτη τελούσε υπό το καθεστώς της Αυτόνομης Πολιτείας, ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης εκλέγεται βουλευτής και μέλος της κυβέρνησης. Λίγο πριν από τους Βαλκανικούς αγώνες εκλέγεται από την Κρητική Συνέλευση πρόεδρό της και αργότερα πρόεδρος της κυβέρνησης η οποία παρέδωσε την Κρήτη στη Μητέρα Ελλάδα».
Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιουλίου 1916 σε ηλικία 85 ετών στο Μάλεμε και ετάφη με πολλές τιμές στο οροπέδιο του Ομαλού δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 26/8/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/platia-1866-chatzimichalis-giannaris/?fbclid=IwAR0jBbct6xsj9MfkZ5GnoexKGhWguaLB9eDbegq2yW8qeWJsN2JGw7IJa-w

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου