Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στον Νομό Χανίων

Ζωή στην ύπαιθρο δίνουν οι κρητικές βραδιές και τα πανηγύρια που αναβιώνουν στα Χανιά κάθε Δεκαπενταύγουστο. Πλήθος επισκεπτών συρρέει σε περιοχές και χωριά της ενδοχώρας του Νομού που υπάρχουν ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα του εορτασμού του “Πάσχα του καλοκαιριού”.
Ταυτόχρονα οι κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αποτελούν αφορμή συνάντησης και συνύπαρξης για ξένους και ντόπιους.
Δεκάδες είναι τα πανηγύρια στον Νομό Χανίων ενώ κρητικές βραδιές διοργανώνονται από Πολιτιστικούς Συλλόγους σε αρκετά χωριά.
Κάθε χρόνο πλήθος πιστών συγκεντρώνει η Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμπαρίου που αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Στην Ιερά Μονή Γωνιάς ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός θα τελεστεί την Τετάρτη, παραμονή της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 8 μ.μ. ενώ την Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Ορθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Επίσης, πόλο έλξης για τους πιστούς αποτελεί η Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας στην οποία χτυπά δυνατά η “καρδιά” της Ορθόδοξης πίστης. Στην Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός θα τελεστεί αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ.. Την Πέμπτη στις 7.30 π.μ. θα τελεστεί ο Ορθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Άλλοι ναοί που πανηγυρίζουν στις 15 Αυγούστου στα Χανιά είναι:
•Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Μεϊντανίου Χανίων με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. και την Πέμπτη στις 7 π.μ. τον Ορθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
•Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας όπου αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει ο εσπερινός ενώ στις 9 μ.μ. θα γίνει περιφορά του Επιταφίου και την Πέμπτη θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.
•Η Παναγία της Κορυφής στο Βουλγάρω με τον Εσπερινό αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. με τα Εγκώμια της Θεοτόκου και την περιφορά του Επιταφίου. Το πρωί της Πέμπτης θα τελεστεί ο Ορθρος και η υπαίθρια Θεία Λειτουργία στις 7.15 π.μ. κάτω από τον “αιωνόβιο δρυ”.
•Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φανερωμένης ή Γυρογιαλίτισας της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Πλατανιά με τον εσπερινό αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. και στη συνέχεια λιτάνευση του Επιταφίου και τη Θεία Λειτουργία στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης.
•Ο Ιερός Ιστορικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγιάς όπου σήμερα στις 7 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία της παρακλήσεως της Θεοτόκου, αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. ο Πανηγυρικός Εσπερινός με τη λιτάνευση του Επιταφίου και την Πέμπτη στις 7.45 π.μ. η ακολουθία του Ορθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
•Η Ενορία Χωραφακίων όπου αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. θα τελεστεί ο εσπερινός και την Πέμπτη στις 7.30 π.μ. ο Ορθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
•Η Ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Περιβολίων όπου την Τετάρτη στις 7 μ.μ. στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίου Ραφαήλ στον Πύργο Περιβολίων θα τελεστεί ο εσπερινός με τη λιτάνευση του Επιταφίου και την Πέμπτη στις 7 π.μ. η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
•Γραμβούσα: Την Πέμπτη θα ψαλλεί Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας στην Τύλιφο.
•Προεόρτια θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών όπου από τις 7.30 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία με εσπερινό, Ορθρο, Εγκώμια, Περιφορά Επιταφίου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Άλλοι ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία είναι ο καθεδρικός ναός της Παναγίας στην Ιμπρο Σφακίων, ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αρώνι Ακρωτηρίου, ο Καθεδρικός Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Κεφαλά, ο Ναός της Κοιμήσεως στους Αρμένους Αποκορώνου, ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Βάμο Αποκορώνου (περιοχή Κατωμέρι), ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεμονίων, το εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται πριν το φαράγγι του Θερίσου στα Περιβόλια, ο Ι.Ν. Παναγίας στα Τσικαλαριά, ο Ι.Ν. της Παναγίας (Μυρτιδιώτισσας) στη Δάφνη Κισσάμου, κ.α.
ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ:
Κρητικές βραδιές διοργανώνονται από Πολιτιστικούς Συλλόγους και ιδιώτες σε αρκετές περιοχές με αφορμή τον Δεκαπενταύγουστο.
•Βουλγάρω: Αύριο Τετάρτη μετά τον εσπερινό τον κόσμο θα διασκεδάσουν με κρητική μουσική οι: Μαρτσάκης Αντώνης, Μαρεντάκης Νίκος, Κανάκης Κοζωνάκης, Πιτροπάκης Χαράλαμπος. Χορούς θα αποδώσει το συγκρότημα του Γιάννη Κουμή.
•Γραμβούσα: Την Πέμπτη μετά τη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας στην Τύλιφο, θα ακολουθήσει πανηγύρι και παραδοσιακό γλέντι με τον Θοδωρή Πολυχρονάκη και το συγκρότημά του, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα διοργανώσει τη λειτουργία ταβέρνας.
•Αρώνι: Κρητική βραδιά την Τετάρτη με το συγκρότημα του Ανδρέα Πατεράκη στον προαύλιο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Αρωνίου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
•Κάμποι Κεραμειών: Μεγάλο Κρητικό πανηγύρι διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος αύριο Τετάρτη στις 9 μ.μ. με τους: Νίκο Ποντικάκη, Γιώργο Κοκολογιάννη.
•Κουρνάς: Την Παρασκευή βραδιά με τον Νίκο Ζωϊδάκη διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
•Λιτσάρδα: Κρητικό πανηγύρι αύριο Τετάρτη με τον Ανδρέα Μανωλαράκη και την Πέμπτη με τον Νίκο Ζωϊδάκη στον διαμορφωμένο περίβολο του δημοτικού σχολείου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιτσάρδας στον Αποκόρωνα.
•Πεμόνια: Κρητικό πανηγύρι την Τετάρτη με τους Νίκο και Γιώργο Στρατάκη και την Πέμπτη με τα Περουλάκια θα πραγματοποιηθεί στα Πεμόνια Αποκορώνου.
•Τσικαλαριά: Πανηγύρι με τους Χάρη και Γιώργη Παντερμάκη διοργανώνει την Τετάρτη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών. Συμμετέχει ο Χορευτικός σύλλογος Αροδαμός.
•Λουτράκι Δήμου Πλατανιά: Κρητικό πανηγύρι με τον Νίκο Ζωιδάκη και το συγκρότημά του διοργανώνει την Τετάρτη ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου του δήμου Πλατανιά. Συμμετέχει με παραδοσιακούς χορούς ο Λαογραφικός Ομιλος Χανίων.
•Χαλέπα: Την Τετάρτη στις 9 μ.μ. οργανώνεται κρητικό πανηγύρι στην παραλία Χονολουλού στη Χαλέπα (δίπλα στο Αστρα Live) με τον Γιώργο Ζερβάκη και το συγκρότημά του.
ΓΙΟΡΤΕΣ
Μεσκλά: Γιορτή Κρεατότουρτας την Τετάρτη στις 9 μ.μ στο γήπεδο Μεσκλών διοργανώνει ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεσκλών – Ζούρβας με την χορηγία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσκλών και με την συμμετοχή του συγκροτήματος του Στέλιου Βάμβακα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα Ονειροκρήτες και Ψηλορείτης.
Ανώπολη: Γιορτή Γραβιέρας την Πέμπτη στις 9 μ.μ. στην Ανώπολη διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανώπολης και ο Δήμος Σφακίων με τη συμμετοχή των Μανώλη Περβολαράκη και Νίκου Σαβιολή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/8/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/panigiria-tou-dekapentavgoustou-ston-nomo-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου