Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019

Τροχαία και αγωγή

Στην επικαιρότητα καθημερινά τα τροχαία ατυχήματα. Τα οποία δεν είναι λίγα. Με την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα. Με τους ελέγχους της Τροχαίας να εντείνονται στην Κρήτη. Και με τον ΒΟΑΚ, που είναι πράγματι δρόμος επικίνδυνος να περιμένει την… αναβάθμισή του.
Πέρα, όμως, από τους ελέγχους, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη και η κυκλοφοριακή αγωγή από μικρές ηλικίες.
Αυτό τον ρόλο παίζει -ή πρέπει να διαδραματίζει- το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του ΔΟΚΟΙΠΠ Δήμου Χανίων, που λειτουργεί από το 2009 και βρίσκεται στο Καμπάνι Ακρωτηρίου σε ένα χώρο 4 στρεμμάτων.
Αλλά σπάνιες είναι οι ανακοινώσεις του Πάρκου για δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Επιπλέον, όπως μαθαίνουμε, μέχρι πριν από κάποια χρόνια, στο Πάρκο εργαζόταν με απόσπαση εκπαιδευτικός, ο οποίος είχε κατάλληλα εκπαιδευτεί, για τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές. Επειτα, αυτό τον ρόλο ανέλαβαν υπάλληλοι του Δήμου.
Στην ιστοσελίδα του ΔΟΚΟΙΠΠ διαβάζουμε ότι το πάρκο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σκοπός του είναι η εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής με στόχο την ευαισθητοποίηση στην ορθή απόκτηση οδικής συμπεριφοράς. Και ότι η εκπαίδευση των μαθητών στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας πραγματοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Επιπλέον, διαβάζουμε ότι το πάρκο λειτουργεί με ραντεβού, με τα σχολεία που επιθυμούν και φέτος να το επισκεφθούν, να πρέπει εγκαίρως να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του ΔΟΚΟΙΠΠ προκειμένου να κλείσουν ραντεβού.
Αρκεί όμως αυτό;
Δεν θα έπρεπε, πέραν από τα ραντεβού, το Πάρκο να λειτουργεί κανονικά και καθημερινά με ωράριο και πρόγραμμα και με συχνές ανακοινώσεις για δραστηριότητες που να προσελκύουν κόσμο να το επισκεφθεί;
Αλλά και οι γονείς να πηγαίνουν, ενίοτε, εκεί τα παιδιά τους εκδρομή με σκοπό να ψυχαγωγηθούν δημιουργικά, μαθαίνοντας κανόνες οδικής συμπεριφοράς;
Ρητορικά, βέβαια, τα ερωτήματα αυτά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/8/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/trochea-ke-agogi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου