Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Ενας χρόνος χωρίς τον Γιάννη Ανδρέου

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα που “έφυγε” από τη ζωή (16.8.2018), ένας ξεχωριστός άνθρωπος που ζούσε στα Χανιά, ο μεταφραστής Γιάννης Ανδρέου.
Ο Γιάννης Ανδρέου ήταν λάτρης της επιστημονικής φαντασίας, των βιβλίων αλλά και του κινηματογράφου, ενώ αρθρογραφούσε σε έντυπα, γνωστά περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης, είχε ασχοληθεί με τον ταυτόχρονο υποτιτλισμό σε κινηματογραφικά φεστιβάλ (Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Νύχτες Πρεμιέρας κ.ά.) ενώ είχε δημιουργήσει στα Χανιά την άτυπη κινηματογραφική λέσχη cineTAZ, με τις πρώτες προβολές σε σπίτι στη Σπλάντζια.
Οσο για τα βιβλία που είχε μεταφράσει, δεν ήταν λίγα. Μεταξύ αυτών, του Eric McCormack το “Μοτέλ Παράδεισος” (εκδ. Απόπειρα 1992), του Αλαίν Ντε Μποτόν τη “Μικρή φιλοσοφία του Ερωτα” (εκδ. Πατάκη 2003), του Νόαμ Τσόμσκι το βιβλίο: “Αποτυχημένες πολιτείες: Η κατάχρηση της εξουσίας και οι εχθροί της δημοκρατίας” (εκδ. Πατάκη, 2007) και του Σάιμον Κρίτσλεϋ: “Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων” (εκδ. Πατάκη 2019).
Ο Γιάννης Ανδρέου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους όσοι τον είχαν γνωρίσει, καλλιεργημένος και ευρυμαθής. “Εφυγε” από τη ζωή νέος, μόλις στα 52 του, και έχει αφήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό, μεταφραστικό -και όχι μόνον- έργο.
Ο Γιάννης Ανδρέου διατηρούσε την ιστοσελίδα:
http://bodyelec.wixsite.com/restart
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 20/8/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/enas-chronos-choris-ton-gianni-andreou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου