Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Κλιματική κρίση και περιβάλλον

Ο πλανήτης βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά ζητήματα να τονίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη λήψης μέτρων για την κλιματική αλλαγή, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις καύσεις ορυκτών καυσίμων κ.ά.
Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες, το “βλέμμα” των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένο στη Σιβηρία καθώς συντελείται οικολογική καταστροφή από τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές.
Τις προηγούμενες ημέρες, η φωτιά έκαιγε επιφάνεια σχεδόν ίση με την έκταση του Βελγίου, ενώ σε δορυφορικές εικόνες διακρίνεται καπνός από τις φωτιές στη Σιβηρία να έχει εξαπλωθεί μέχρι την Αλάσκα.
Επίσης, στην Ευρώπη, συχνά εκδηλώνονται “ακραία καιρικά φαινόμενα”.
Πλέον, η προστασία του περιβάλλοντος καθίσταται υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα.
Η μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα, αποτελεί ένα μεγάλο “στοίχημα” για τις χώρες και τις κοινωνίες του μέλλοντος.Και προς αυτή την κατεύθυνση, η ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων αλλά και της κοινωνίας μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έχει εξαιρετική σημασία.
Στον τόπο μας, είναι σημαντικός ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως αυτό του Βάμου, αλλά και των Θερινών Σχολείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα “Αγία Σοφία”).
Γενικότερα, είναι καιρός να αλλάξουν στάση και πολιτικές και οι κυβερνήσεις. Να θέσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε προτεραιότητα. Και να εφαρμόσουν τις ανάλογες πολιτικές.
Το χρωστάνε στον πλανήτη και στις μελλοντικές γενιές.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 7/8/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/klimatiki-krisi-ke-perivallon/?fbclid=IwAR2wrY-uJbiotQTEmS6yAIjjeT8IdtkqCUwIHosk_RiW2nbDyF2f9liEI8U

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου